петък, 29 април 2016 г.

Празнична агнешка дроб сарма за табиетлии / Holiday Lamb Drob Sarma for Connoisseurs






Тази дроб сарма е толкова апетитна, че спокойно може да бъде поднесена и на най-празничната трапеза. Уникалното в нея е заливката, която прави гастрономическото изживяване неповторимо!

Това  беше един изключително удачен експеримент, оказал се така вкусен, че оттук нататък ще стане редовна практика за нас. Затова ни се прииска да споделим рецептата с читателите си.



Необходими продукти за тава с диаметър 39 см (10-12 порции)

1 кг агнешки комплект за дроб сарма (сърце, бял дроб и черен дроб)
700 г *бланширан ориз
4 големи глави кромид лук
4 големи моркова
2 сладки зелени чушки
1 голяма връзка пресен кромид лук
50 мл олио
60 г краве масло
1 голяма връзка пресен магданоз
1 с.л. сушен девесил
сол
черен пипер

За заливката:
100 г краве масло
7 пълни с.л. брашно
800 мл прясно мляко
100 г топено сирене
1 голям печен патладжан
1/2 ч.л. сода
1 с.л. оцет за погасяване на содата
сол на вкус

 За поръсване:
250 г твърд кашкавал

Ние правим дроб сармата в доста голяма тава, но ако тези количества са много за вас, не пречи да ги редуцирате.

Ако имахме було, рецептата вероятно щеше да е още по-апетитна. Но було могат да си доставят доста ограничен брой любители на дроб сармата, в магазините такъв гастрономически лукс отдавна вече не се продава.

*Бланшираният ориз е много качествен и не се слепва, всяко зрънце се дели след топлинната обработка. Ако вашият ориз не е бланширан, а обикновен, добре е предварително да се запържи, докато стане прозрачен.



Начин на приготвяне:

Фурната загряваме до 190 градуса

Агнешкия комплект измиваме от кръвта. Всички дреболии  предварително нарязваме на едри парчета.
Не бива да се забравя, че различното органно месо има различно време за топлинна обработка, за да стане крехко и вкусно.  Затова:
-В тенджера с 2 л. вряща вода първо пускаме сърцето.
-След като сърцето се свари до полуготовност, пускаме във врящия бульон  белия дроб, нарязан на парчета. Оставяме да се посвари и той.
-Последно пускаме нарязания на парчета черен дроб. На черния дроб му е достатъчно да поври на слаб огън десетина минути, в противен случай той ще стане твърд и изобщо няма да е вкусен.
-Сварените парчета месо изваждаме в отделен съд. След като изстинат, ги нарязваме на дребни кубчета. Бульона не изхвърляме, той ще ни е нужен за ориза.

Изпичаме един по-едър патладжан, обелваме го и го нарязваме на по-едри кубчета. Може да се използва и изпечен патладжан от консерва, но да няма много семе и да не е воднист.

Кромид лука нарязваме на дребни кубчета. Морковите - също. Пресния лук нарязваме на колелца с диаметър около 7-8 мм. Зелените чушки нарязваме на дребни кубчета.

В широк тиган  сипваме олиото и след като се загрее, запържваме кромид лука, морковите, чушките, които добавяме един след друг през интервали от няколко минути в тази последователност. Запържените до омекване зеленчуци подправяме със сол и черен пипер.


В тава сипваме запържените зеленчуци, бланширания ориз, нарязаните дреболии, бульона от варенето на месото (нашият беше изключително бистър и сладък).

Добавяме 1 връзка ситно нарязан магданоз, 1 с.л. сушен девесил, нарязания пресен кромид.
Разбъркваме сместа до еднородност.

Отгоре разпределяме равномерно нарязаното на бучици краве масло.









Така приготвената дроб сарма заливаме с гореща вода - препоръчително е да се залее с цялото количество гореща вода наведнъж. На нас ни бяха нужни общо около 3 литра течност, вкл. бульона.

Не е добре да се добавя вода по време на печенето.

Печем дроб сармата до готовност на 190 градуса.




Приготвяме заливката:

В тиган разтопяваме кравето масло, добавяме брашното и бъркаме, докато се запече леко.












На части наливаме студено прясно мляко, като непрекъснато бъркаме.












Трябва да получим хомогенна, гладка кремообразна маса с доста гъста консистенция.












Добавяме нарязаното на кубчета топено сирене и бъркаме на слаб огън, докато се разтопи.












Добавяме нарязания патладжан, овкусяваме със сол и разбъркваме до еднородност.












Последно сипваме в бешамеловата заливка половин лъжичка сода, угасена в 1 с.л. оцет, разбъркваме добре и нанасяме тази маса равномерно върху изпечената дроб сарма.









Печем в загрятата фурна само на горен реотан до зачервяване на заливката. След това поръсваме с настърган кашкавал.











Запичаме до златиста коричка.
















Заливката се получава отгоре хрупкава, отдолу - нежна и кремообразна, а всяко зрънце ориз е нежно като кадифе и се дели!
Поднасяме дроб сармата с кисело мляко или залята с лимонов сок.

Изключително вкусно блюдо!
Добър апетит!







сряда, 20 април 2016 г.

Вълшебен шоколадов крем-сладкиш без пандишпан / Magical Chocolate Cream-cake





Толкова е неустоимо нежен и кремообразен, така се топи в устата, че опитате ли го, със сигурност няма да се задоволите само с едно парченце!

Видяхме го в сайта на турска блогърка, но доколкото разбрахме, тя  също го е видяла отнякъде. Така че трудно може да се каже чий е оригиналът, но едва ли това е най-важното.

В интерес на истината, ние също добавихме нещичко от себе си към рецептата за по-наситен шоколадов вкус. И не съжаляваме, получи се изключително вкусно!



Необходими продукти за тавичка с размери 21х 21 см (9 порции):

1/2 чаша фино бяло брашно
4 яйца L р-р (със стайна температура)
1 чаша фина кристална захар
1/2 ч.ч. разтопено и охладено краве масло + 1 с.л. разтопено масло  за намазване на тавичката
2 ч.ч. прясно мляко (хладко)
1/3 ч.ч. какао без захар
100 гр фин млечен шоколад (в оригиналната рецепта нямаше, но с добавен шоколад е много вкусно)
щипка сол
1 с.л. течен ванилов екстракт (или 1 пакетче ванилова захар)
малко пудра захар за поръсване

Ще ви е нужна още огнеупорна стъклена или порцеланова тавичка с размери 21 х 21 (или 20 х 20) см

Обем на мерителната чаша: 250 мл

Сладкишът ще стане по-тъмен, с по-наситен шоколадов цвят, ако използвате по-тъмно (холандско) какао и тъмен шоколад - но тогава може да се наложи да увеличите малко количеството на захарта.



Приготвяме крем-сладкиша:


Фурната загряваме до 160 градуса.

Брашното пресяваме заедно с какаото в отделна купа.

Шоколада натрошаваме на парченца и разтапяме на слаб огън, заедно с 1 - 2 с.л. прясно мляко.
Оставяме сместа да се охлади.

Яйцата (със стайна температура) разделяме на белтъци и жълтъци.

Към белтъците добавяме щипка сол и ги разбиваме с миксер на висока скорост до плътна устойчива пяна. Оставяме ги настрани.

В жълтъците сипваме захарта и разбиваме с миксер на висока скорост.

Към разбитите жълтъци сипваме на тънка струйка разтопеното и охладено масло и разтопения и охладен шоколад, като продължаваме да разбиваме.

Добавяме 1/3 от прясното мляко и ванилията, като разбиваме отново.

На части сипваме брашното и разбиваме сместа с миксер.

Към така получената маса добавяме на няколко части белтъчната пяна. Сместа разбъркваме с лопатка или домакинска тел (не разбиваме, а точно деликатно разбъркваме) до хомогенност.

Към така получената маса добавяме на тънка струйка остатъка от прясното мляко, като само разбъркваме сместа до хомогенност, без да я разбиваме.

Сместа се получава много течна, такава трябва да бъде.

Съда, в който ще печем, намазваме добре с разтопено масло.

Изсипваме готовата за печене смес в тавичката. Печем на 160 градуса около 60 минути.

Крем-сладкишът е готов, когато само центърът му при поклащане на тавичката трепти.

Охлаждаме го при стайна температура и слагаме в хладилник за окончателно изстудяване.

Сладкишът е много нежен, затова е препоръчително да се реже с добре затоплен сух остър нож.

Преди поднасяне поръсваме с малко пудра захар.

Останалите парчета сладкиш съхраняваме в хладилник.

Централното парче при правилно приготвения и изпечен сладкиш е толкова нежно и кремообразно, че може да не успеете да го извадите цяло. При нас също се получи така, както предупреждава и авторката на рецептата. Затова пък то е най-вкусното, няма да сгрешите, ако го дадете на децата! :)

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





Рецептата е вдъхновена оттук>>>


събота, 16 април 2016 г.

Любими храни на народите, които шокират чужденците (Част 2)


Снимка: интернет

В първата част на нашето пътешествие по света, за да  се запознаем със странните любими храни на различни народи>>> , посетихме Съединените Щати. Макар и странни, тези храни са все пак ядливи (поне по нашите понятия), защото са приготвени от познати ни хранителни съставки, макар и в необичайни за нас комбинации.

Съществуват обаче и много други храни, които са шокиращи за нас, а и не само за нас.

Вижте цялата публикация>>>

вторник, 12 април 2016 г.

Крехко агнешко в прясно мляко на фурна / Delicate Roasted Lamb in Milk






Наближава Гергьовден, точно подходящ момент да ви предложим една лесна, бърза и много, много апетитна рецепта да си приготвите агнешкото, без да губите много време и да влагате много усилия.

А месцето става извънредно сочно и крехко и само́  се разделя на късчета, след като е изпечено и извадено от фурната!
Има и още нещо, което непременно трябва да отбележим: изпечено в прясно мляко, агнешкото напълно губи тежкия си специфичен мирис, който някои хора никак не харесват.

Рецептата научихме от нашата добра приятелка Искра. Благодарим ти, Исе, за чудесната рецепта!






Необходими продукти за 4 порции:

1.2 кг агнешко месо
около 1.5 л прясно мляко (или достатъчно количество, за да покрие месото почти напълно)
сол

Ще ви е нужен още глинен гювеч или йенска тенджера с капак


Месото се измива и се слага в тенджерата или гювеча, без да се маринова и без да се реже.











 
Посолява се на вкус и се залива с прясното мляко.

Съдът се покрива плътно с капак (или с алуминиево фолио, като с остър нож се правят само  две-три съвсем малки дупчици да излиза парата).
Фурната се включва на 220 градуса , гювечът се слага в нея и се изчаква ястието да заври.

След това температурата се намалява на 175 градуса и се оставя да се пече около 3.5 часа. на слаб огън.

Към края на печенето капакът (фолиото) се маха и се връща във фурната да се пече още съвсем кратко - колкото месото да хване хубава зачервена коричка.







Изважда се и се сервира с гарнитура по желание. Може да добавите черен пипер и/или чесън, но и без тях месото е прекрасно!

Много е крехко и вкусно, а месото само́ се отделя от кокалчетата и парчетата могат да се сервират без дори да се налага да се реже. Достатъчни са вилица и лъжица за сервиране или просто да се откъсне с ръце, за да се раздели на порции.

Добър апетит!







понеделник, 11 април 2016 г.

Любими храни на народите, които шокират чужденците


Замисляли ли се се понякога, колко е различна, понякога странна, хранителната култура на различните народи по света. Храни, които за едни народи са национален символ и хората ги обожават, се  струват, меко казано, странни, а понякога направо отблъскващи за други хора по света.

В нашия блог са събрани кулинарни рецепти, характерни не само за нашата, българска хранителна култура, но и други, от различни краища на света. Разбира се, ние се стараем да показваме неща, някои от които може да изглеждат малко странни, но при всички положения  - ядливи, достатъчно апетитни, за да се приемат и от българския вкус, поне от непредубедения и неконсервативен. Не всички храни обаче са такива.

В една поредица от постове решихме да съберем илюстрирани разкази за храни,  които или не можем да си приготвим, защото нямаме нужните продукти, или изглеждат направо неприемливо  за чужденците, в т.ч. и за българите.

Все пак е интересно каква храна обичат другите народи, не намирате ли?

Всички снимки са от интернет и са показани тук изключително с познавателна цел.

И така, започваме с

Пържено масло (Deep-fried Butter), САЩ






Американски снак, който представлява топки масло, покрити с мед, брашно и канела, набодени на клечка и изпържени във фритюрник.

Можете ли да си представите да ядете топки пържено масло? Американците обаче ги обожават дотолкова, че да е отделено за тях специално място в Уикипедия, а и рецепти за Deep-fried Butter могат да се намерят достатъчно много в интернет.
 


Запеканка от сладки картофи с маршмелоу (Sweet potato and marshmallow) САЩ




Може да са картофи на резени, може да е пюре, но над картофите се подреждат бонбони маршмелоу и това се пече. Консумира се като десерт. Кой знае, може пък и да е вкусно...


Салата от зелени ябълки и сникърс (Granny Smith & Snikers Salad) САЩ




Ванилов пудинг, сникърс и зелени ябълки, всичко това полято със солен карамел.
Това очевидно е десерт, макар че трудно се вписва в нашите понятия за салата...
Защо пък не? Звучи интересно, може да се пробва...


Гъмбо (Gumbo) САЩ





 Морски продукти, наденички, пилешко и задължително бамя. Сервира се върху ориз.
 Как ще го приемете вие, не знаем, на нас поне ни изглежда доста апетитно, макар и странно.
 Много напомня испанската паеля...


 Желе-салата (Jell-О-Salad) САЩ





Желирана салата, която включва плодове, извара, крема сирене, понякога моркови и/или други зеленчуци.

Може да е странна, но поне тази от първата снимка изглежда доста добре, не мислите ли?


Следва продължение!...