Любими храни на народите, които шокират чужденците (Част 2)


В първата част на нашето пътешествие по света, за да  се запознаем със странните любими храни на различни народи>>> , посетихме Съединените Щати. Макар и странни, тези храни са все пак ядливи (поне по нашите понятия), защото са приготвени от познати ни хранителни съставки, макар и в необичайни за нас комбинации.

Съществуват обаче и много други храни, които са наистина шокиращи за нас, а и не само.


Публикацията е единствено с познавателна цел, но  още в началото и бихме искали да ви препоръчаме: ако сте със слаби нерви или имате твърде чувствителни стомаси, не четете това.

Всички снимки са от интернет.


Сюрщрьоминг (Швеция) , Surströmming




Сюрщрьоминг е херинга, само че ферментирала. Разфасованата сельодка, заедно хайвера се слага в бъчви със саламура, за да се изтеглят кръвта и мазнините. След това сельодката се соли и се оставя в открити съдове да ферментира.

Ферментиралата риба се продава във фабрични консервени кутии, като процесът на ферментация продължава и вътре в консервите. Не са редки случаите на бомбиране на кутиите с деликатеса. Той излъчва и твърде силна миризма заради въглеводородите, които се образуват по време на ферментацията. Затова шведските любители на сюрщрьоминг препоръчват консервата да се отваря на открито или под вода.


Лютфиск (Норвегия, Швеция, Финландия), Lutefisk, Lutefisk, lipeäkala 



Традиционно ястие за северните страни, което се приготвя от неосолена бяла риба. 

Наименованието буквално означава "лугава риба", което идва от факта, че в приготвянето му участва натриева или калиева основа. 

Изсушена бяла риба (най-често треска) се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин. 
Първоначално неосолената риба се кисне 5-6 дни в прясна студена вода, като водата се сменя ежедневно. 
След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. 
В този момент рибата набъбва и белтъчното и съдържание намалява с 50%, а консистенцията ѝ става желатинообразна. 
За да може да се консумира, след като се извади от разтвора, рибата се оставя да кисне отново за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране рибата е готова за готвене. 

Така полученият лютфиск не се нуждае от допълнително количество вода при готвене, затова се поставя в тиган или тенджера с плътно затворен капак и се готви под пара за 20-25 минути. Възможно е и печене във фурна, но отново със задушаване (най-често с алуминиево фолио). 


Хаукарл (Исландия), Kæstur hákarl




Хаукарл е сушено месо от гренландска полярна акула (Somniosus microcephalus), или гигантска акула (Cetorhinus maximus).  
Прясното месо на полярната акула е отровно заради високото съдържание на пикочна киселина. 

Кожата и вътрешностите на акулата се премахват, месото се разфасова и в зависимост от сезона се складира за 6-8 седмици в контейнери с чакъл, в стените на които са направени дупки. 
По този начин се дава възможност соковете на акулата, наситени с пикочна киселина, да изтекат свободно.
След това месото се изважда, окачва се на специални куки и се оставя да се суши на въздух още 2 до 4 месеца. 
През това време парчетата месо се покриват с кора, която трябва да се изреже преди консумация. 

Яде се вътрешността на така приготвеното месо, която е с жълтеникав цвят.


Риба Фугу (Япония) Fugu fish





Ястията от риба фугу са едни от най-прочутите деликатеси в японската кухня. Рибата обаче е силно отровна и ако не се приготвя правилно, съдържащата се в люспите и вътрешностите нервнопаралитична отрова тетродотоксин може да предизвика смърт чрез задушаване. Рибата и блюдата от нея са строго забранени в Съединените Щати и в страните от Европейския Съюз.
Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртоносно отровни, ако не се приготвят правилно. Люспите и вътрешностите на много отровната фугу съдържат тетродотоксин – нервопаралитична отрова, която предизвиква задушаване. В САЩ приготвянето и продажбата на ястието без лиценз е нелегално. Търговията с Европейския съюз с храни като фугу също е строго забранена. 2. Аки. В родната си Ямайка, този крушовиден плод е национален символ. В САЩ вносът и продажбата му са забранени, тъй като кората и ядките му съдържат отрова, причиняваща натравяне, кома и дори смърт. 3.Абсент. Абсентът е бил забранен в САЩ в началото на 20 век, а през 1997 г. напитката е позволено да внася под строгия надзор на Службата на санитарен надзор над качеството на хранителните продукти. Причината е, че пелинът, от който се прави питието, съдържа туйон - вещество, което се счита за силен халюциноген, водещ до пристрастяване. 4.Непастьоризирано мляко. Непастьоризираното мляко е основна храна всеки ден до началото на 19 век, а след това в селското стопанство започват да навлизат технологии за пастьоризация, предназначени да направят по-безопасно млякото.В наши дни в повече от 20 американски щата са забранили продажбата на сурово мляко. В някои щати разрешават продажбата на сурово мляко, доставено от частни стопанства в малки количества. 5.Гъши дроб Деликатеси, направени от патешки или гъши дроб, бяха забранена в Чикаго между 2006-2008 заради нехуманния начин на хранене на животните. През 2012 г., забраната за насилствено хранене на животните е въведена в Калифорния. 6. Торта от свинска кръв. Този тайвански деликатес на клечка се приготвя от ориз и свинска кръв. И макар че едва ли един американски хот-дог е по-питателна храна, тайванската торта бе забранена в САЩ поради опасения за хигиената. Вижте още: От кафето до десерта: най-скъпите храни в света 12 0 0 0 1 1 Етикети: храни, опасни храни, криминални img по темата Най-скъпите и луксозни плодове в света 10 наистина евтини супер храни от магазина до вас Суперхрани, които ядат успелите хора 6 храни за бедни хора Как най-добре да съхранявате хранителни продукти 14 харесват тази статия 0 не харесват Добави коментар Предишна новина Mercedes представя модел със златно покритие Следваща новина Как да защитим бъдещето от миналото си в социалните медии Facebook коментари Коментари 1 Добави коментар Тони 2014-03-14 23:10:59 # 0 Грешите че Америка е либерална на тема внос! Добави коментар Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта. Име: Коментар: Въведете кода Индекси SOFIX 436.700 0.00% BGREIT 100.780 0.00% BGTR30 365.060 0.00% BGBX40 87.760 0.00% Световни пазари Bid Ask DOW JONES 17888.53 17888.53 S&P500 2079.98 2079.98 NASDAQ 4541.72 4541.72 CAC 40 4481.49 4481.49 DAX 10036.57 10036.57 FTSE 100 6330.28 6330.28 ПЕТРОЛ 40.39 40.39 ЗЛАТО 1233.88 1233.88 СРЕБРО 16.21 16.21 Последни Коментирани Най-четени Най-здравословните кухни на планетата Задържаха 20 т. свинско без документи и ясен получател 6 неща, които успешните хора правят през уикенда Удивителна колония от къщи на дърво за връзка с природата Най-популярните туристически дестинации, според TripAdvisor Седмични понижения от по близо 1% за основните индекси на БФБ Имот на седмицата: лукс на входа на Южния парк В Ню Йорк продават цяла сграда като еднофамилно жилище Нов тренд при суперяхтите - да се наемат Скоро да очакваме новото BMW X5? още Валутни котировки Bid Ask EUR/USD 1.1283 1.1283 GBP/USD 1.4198 1.4198 USD/JPY 108.7090 108.7090 USD/CHF 0.9680 0.9680 USD/CAD 1.2836 1.2836 AUD/USD 0.7715 0.7715 USD/BGN 1.7331 1.7334 Бюлетин Абонирайте се за електронния информационен бюлетин на Profit.bg Седмичен Дневен

Прочети повече на: http://profit.bg/news/12-hrani,-koito-sa-zabraneni-v-Amerika/nid-120472.htmlРибата Фугу е един от най-големите деликатеси в японската кухня. Тези риби обаче са мъртоносно отровни, ако не са приготвени правилно. Люспите и вътрешностите на много отровната фугу съдържат тетрадотоксин - нервнопаралитична острова, която предизвиква задушаване. Продажбата и приготвянето на ястия от фугу са строго забранени в Съединените Щати и в страните от Европейския  Съюз.


Ханкъл (Корея), Sannakji





Пипалца от миниатюрни живи октоподчета.

В корейските суши барове миниатюрните октоподчета се доставят живи. 
Готвачите бързо разрязват пипалцата им, поставят ги в чинии и посипват така приготвеното блюдо със сусам. 
Поливат го със сусамово масло. 

 Корейците препоръчват пипалцата да се дъвчат бързо и енергично, тъй като, току-що сервирани в чиниите на посетителите, те все още се гърчат. Известни  са случаи на задушаване, когато гърчещите се пипалца са блокирали дихателните пътища на хранещи се с тях.


Няма коментари:

Публикуване на коментар