сряда, 18 януари 2017 г.

Торта Над Тортите и Честит Рожден Ден на моето момиче! / The Queen of The Cakes And Happy Birthday to My Daughter!





Тази торта я правих сама, защото е специална - стана ми традиция да публикувам в блога рецептата на тортата, която приготвям за празника на дъщеря ми.

Не обичам твърде да се впускам в лични словоизлияния в публичното пространство, но все пак днес ми се иска да  кажа: Моето момиче е най-благородната, най-грижовната и отговорна в действията си, и мила дъщеря, която всяка майка би си пожелала!

Честит Рожден ден, момичето ми!
Да си ми жива и здрава и много щастлива!
Да постигнеш мечтите си и да се радваш на живота!
Обичам те, Слънце мое!

Тортата Над Тортите (Torta Nad Tortama) е по рецепта на хърватска кулинарка и е изключително популярна на Балканския полуостров на запад от България: в Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия. У нас обаче малко хора са чували за нея, което е жалко, защото е много вкусна и заслужава да стане по-популярна и сред българите.

Това е най-кремообразната и нежна торта, която можете да си представите. Кремът е толкова нежен и толкова много, че блатовете, съдържащи  незначително количество брашно и без никаква мазнина, всъщност почти не се усещат.

В интерес на истината, тортата напълно оправдава наименованието си и аз съм щастлива, че можах да зарадвам дъщеря си с нея.

Горещо я препоръчвам и на вас - това е една прекрасна торта за хубав празник на всяко семейство!





Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:

За блатовете:

3 х 4 белтъка от големи (ХLр-р) пресни яйца
3 х 4 лъжици фино смляни орехови ядки
3 х 4 лъжици бяла кристална захар
3 х 1.5 лъжици с малък връх бяло брашно

За крема:

800 мл прясно мляко
12 жълтъка
**9 равни лъжици бяла кристална захар
7.5 лъжици брашно (с малък връх)
**3 лъжици пудра захар
150 г фино смляни орехови ядки
200 г краве масло
200 г. тъмен шоколад (аз използвах фин млечен)
***400 мл млечна сметана за разбиване 30%

** Количеството на захарта може да се регулира на вкус.

*** Млечна сметана 30% за разбиване аз си купувам от Кауфланд, но ако не можете да намерите такава, може да използвате суха сметана за разбиване, която се разбива според указанията на опаковката.




Приготвяме блатовете:

Фурната загряваме до 170 градуса

Всеки блат се пече поотделно и е добре да разполагаме поне с две форми с диаметър 24 см и свалящи се стени.

Дъното на формата покриваме с хартия за печене, стената покриваме с тясна (около 2.5 см) лента от хартия за печене. Мазнина не бива да се използва, затова аз залепих тази лента като навлажних стените на формите с малко вода. Повърхностното напрежение на водата свърши същата работа, каквато би свършилo и маслото.


Орехите смиламе много фино, като добавяме малко количество кристална захар, за да са пръхкави и да не се слепват като орехова паста.


Сместа за всеки блат подготвяме поотделно.

Четирите белтъка разбиваме заедно със захарта на гъст сняг.

Смлените орехи смесваме с лъжица и половина бяло брашно и добре разбъркваме.

В белтъчния сняг на три части сипваме смлените орехи и размесваме с деликатни движения с дървена или силиконова лопатка отдолу нагоре и отвън навътре, за да получим хомогенна орехово-белтъчна пухкава маса.




Полученото тесто изсипваме в подготвената форма и печем на 180 градуса около 25 минути.

По този начин изпичаме всеки от трите блата.

Блатовете изваждаме от формата, в която са изпечени, след като малко се охладят.

Оставяме ги напълно да изстинат и едва тогава отлепяме внимателно страничната хартиена лента.

Хартията отдолу отлепяме едва преди да сглобим тортата.

Можем да съхраним изстиналите блатове един върху друг, с хартия помежду им, покрити с плътна памучна кърпа, докато приготвяме кремовете.




Кремовете са три вида: орехов, шоколадов и сметанов.

Приготвяме ореховия и шоколадовия крем:

Орехите за ореховия крем смиламе до фина орехова паста. За целта не е необходимо да добавяме при смилането захар.

Шоколада за шоколадовия крем разтопяваме на водна баня или в микровълнова фурна.

600 мл от прясното мляко слагаме на котлона да се сгорещи, заедно с деветте лъжици захар.

В 200 мл студено прясно мляко разбиваме 12-те жълтъка и 7.5 лъжици брашно, докато получим хомогенна, без бучици смес.

В сгорещеното мляко изсипваме получената смес от жълтъци и брашно и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме, до сгъстяване на крема.

Оттегляме крема от огъня, покриваме го плътно с фолио за свежо съхранение и оставпме да изстине.

През това време разбиваме омекналото масло с пудрата захар до получаване на пухкав маслен крем.

В разбития маслен крем добавяме по 2 лъжици от сварения крем и разбиваме до пълна хомогенност. Така добавяме на части и разбиваме, докато се усвои цялото количество сварен крем и стане напълно хомогенна, пухкава маса.

Получения крем разделяме на 1/3 и 2/3 части в две отделни купи.

В 1/3 от крема добавяме смляните на фина паста орехи и разбиваме до хомогенност.

В 2/3 от крема изсипваме разтопения и охладен шоколад и  също разбиваме до хомогенност.

Готовите кремове съхраняваме в хладилник.

За приготвянето на сметановия крем разбиваме с миксер 400 мл млечна сметана с 3 лъжици пудра захар (или на вкус). Разбитата сметана също оставяме на студено, за да стои стегната.

Сглобяваме тортата, като редуваме: блат, сметанов крем, шоколадов крем, блат, сметанов крем, орехов крем, блат, сметанов крем, шоколадов крем.

Шоколадовият крем е много, затова мажем щедро, като добре обмазваме тортата и отстрани.

Украсяваме тортата по желание.
Аз използвах настърган шоколад и шоколадови пурички.

Прибираме тортата поне за 12 часа в хладилник, но е още по-вкусна, ако престои едно денонощие в хладилника.

След това се наслаждаваме на извънредно нежна, кремообразна и вкусна торта!

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!






Оригиналът е тук>>>

Една публикация на Валя