вторник, 29 август 2017 г.

Гофрети с овесено брашно и извара и ревю на гофретника / Waffles with Oat Flour and Milk Curd and a Review of the Waffle Iron





С гофретници (цели два) се сдобихме наскоро - има-няма месец.

Успяхме да си изпечем най-разни гофрети, но като всяко ново нещо, за нас това беше време на опознаване на новите уреди - опитвахме гофрети по изпитани рецепти, публикувани тук и там, тънки, дебели, с масло и без, с яйца и без, със сметана и мляко - прясно и кисело. Опитахме и собствени рецепти, разбира се.

Дойде времето да споделим някои от тези рецепти, както и нови, за които ни е хрумнало или пък ще ни хрумва занапред.

Затова в нашия блог откриваме една нова тема: гофрети.

Както споделихме, гофретниците, които си подарихме, са два.

Този, който използвахме за днешните гофрети, е
First Austria Candy Factory FA-5305-3 ,
с мощност 1100W, с термостат за регулиране на температурата и с 4 гнезда за дебели (белгийски) гофрети.



Това е на практика един полу-професионален уред на много достъпна цена, от който сме изключително доволни.

Загрява до работна температура за около 3 мин, пак за толкова изпича 4 гофрети едновременно, при това много равномерно, както можете да се уверите от снимките:

Въпреки че не е най-елегантният на вид и изглежда с малко грубоват дизайн, потребителските му качества са безупречни. Ръкохватката е дълга, изобщо не се загрява, а това е голямо улеснение за обслужване на уреда по време на работа. Корпусът също не се загрява, може да се пипа спокойно по черните части и дори да се премести при нужда, защото не е тежък.

Също както в домашната кухня, този уред ще върши отлична работа и в кафене, закусвалня, къща за гости или семеен хотел.

Наблюдението ни, е, че точно този модел се изчерпва изключително бързо, за броени дни след нови количества внос и ако искате да се сдобиете с такъв, трябва да следите в интернет и да поръчате от електронен магазин при появата му на пазара, без да се колебаете. Ние купихме нашия чрез Е-mag, въпреки, че уредът се предлагаше от друга фирма чрез тях. Доволни сме от бързината на доставката, уредът работи безупречно.

Покупката определено си струва, препоръчваме!


Великолепни, крехки, меки, пухкави, златисти и много вкусни, тези гофрети си останаха такива докато успеем да ги изядем - цял един ден. И кучето се "нареди на трапезата" и с удоволствие излапа цели три. :)

Те изобщо не изсъхнаха и според нас са една великолепна и по-здравословна алтернатива от филия с масло и сирене или пък дори от баница с точени кори за сутрешна или следобедна закуска. А и се правят доста по-бързо.



Как направихме ние нашите днешни гофрети:

Необходими продукти за 15 бр. гофрети:

2 и 1/2 ч.чаши (пълни догоре) овесено брашно (ние смелихме овесени ядки в блендер)
1 ч.чаша бяло брашно (ние използвахме София Мел класик)
3 яйца
1 и 1/2 ч.чаша кисело мляко
1 и 1/2 ч.чаша фина извара (може да се използва и рикота)
1/2 ч.ч слънчогледово олио
1/2 ч.ч.  вода
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче (10 г бакпулвер)
1 равна ч.л. сода
1 к.лъжичка сол (или на вкус)

Обем на мерителната чаша 200 мл.


Овесените ядки смелихме в блендер до сравнително грубо брашно.

Пресяхме бялото брашно заедно с бакпулвера и содата.

Отделихме белтъците от жълтъците на 4 яйца.

Към белтъците добавихме солта, разбихме с миксер на високи обороти до пухкав сняг (средно твърди връхчета).

Към белтъчния сняг добавихме един по един жълтъците, като продължихме да разбиваме сместа на високи обороти.

Добавихме последователно олиото, киселото мляко, водата, овесеното брашно, бялото брашно, като продължихме през това време да разбиваме сместа с миксер.

Добавихме изварата, като продължихме по-нататък внимателно да размесваме (не да разбиваме) сместа с телена бъркалка. Целта е изварата да не се раздробява твърде много, добре е в тестото да се виждат и в готовите гофрети да се усещат цели частици от нея.

Ето консистенцията и вида на подготвеното тесто:



Готовото тесто  оставихме настрани, да набухне овесеното брашно, докато загрее гофретникът. Както вече споделихме, нашият загрява много бързо.

Намазахме гнездата със съвсем малко олио, във всяко гнездо сложихме по 3 с.л. от тестото и веднага разпределяхме тестото равномерно по повърхността.



Пекохме гофретите на най-висока мощност (позиция max).

2-3 минути са достатъчни за безупречно изпичане.

Готовите гофрети задължително се охлаждат на решетка.


Много са вкусни, сервирани с настъргано сирене, с айран или с кисело мляко.

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар