вторник, 1 септември 2015 г.

Султан кебап с пилешко (Тавуклу Султан Кебабъ) / Chicken Sultan Kebab (Tavuklu Sultan Kebabi)



Намериха се и недобросъвестни, които посетиха блога ни, за да откраднат от нас рецептата и снимките ни и да ги препечатат, представяйки ги за свои. Кои са те  вижте ТУК>>> .


Не можахме да разберем защо това ястие е наречено "Султан кебап" (Sultan Kebabi).

Но се убедихме, че не само изглежда много апетитно, но и действително е извънредно ароматно, вкусно и същевременно леко и невероятно зaсищащо!

Истинска храна за султани!

По наше мнение това е поредното прекрасно ястие от турската кухня, а фактът, че до момента на нашата публикация то е абсолютно непознато в България, го прави още по-привлекателно, затова ние горещо ви го препоръчваме!



Необходими продукти за 4 порции:

8 броя фини кори за баница
500 гр обезкостено и без кожи пилешко месо от бутчета
3 средно големи глави кромид лук
1 патладжан (около 250 гр)
1 ч. чаша млад млечен грах от консерва
1 с. л. доматено пюре
сол
прясно смлян черен пипер
сушена стрита мащерка
лют пипер на люспи (по желание)
4-5 с.л.олио

За соса бешамел:

300 мл прясно мляко
1.5 с.л. с връх брашно
140 гр топено сирене
40 гр краве масло
сол
прясно смлян черен пипер (по желание)

160 гр твърд кашкавал за настъргване и поръсване

*** Към изброените по оригиналната рецепта продукти следващия път ще добавим непременно 2-3 млади моркова, нарязани на дребни кубчета (или ще заменим част от граха с моркови), просто защото ние много обичаме моркови.

Но дали вие ще добавите, решете сами.



Пилешкото месо нарязваме на хапки.
Кромида - на дребни кубчета.
Патладжана - също на дребни кубчета.

***Този път ние не посолихме предварително патладжана, защото установихме, че тазгодишните патладжани изобщо не горчат и не е необходимо да се изчаква да им изтече "черната вода".
Бяхме чели, че съвременните сортове патладжани не горчат, но през това лято ние за първи път се убедихме в това лично.
Все пак проверете какви са вашите патладжани и постъпете както намерите за добре.


За бешамеловия сос разтопяваме на котлона маслото, добавяме брашното и бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме студеното прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване.


В сгъстения сос добавяме нарязаното на ситни бучици топено сирене  и бъркаме енергично, за да се стопи.
Добавяме сол и черен пипер (по желание).

Готовия бешамелов сос покриваме с капак и оставяме да изстине, докато приготвяме ястието.







В тиган сгорещяваме 2 с.л. олио, сипваме патладжаните и оставяме да се запекат до златисто.







Изваждаме от тигана запечените патладжанени кубчета и сипваме пилешките хапки.
Добавяме още 2 с.л. олио.
Оставяме хапките да се запържат до побеляване и добавяме ситно нарязания кромид лук.
Похлупваме тигана с капак, за да да се задуши сместа.
(Ако добавяте кубчета моркови, сложете и тях в тигана).

След като сместа от пилешко и лук се задуши, добавяме доматеното пюре и разбъркваме.




Овкусяваме с подправките, разбъркваме.

Накрая добавяме запечените патладжани и граха, разбъркваме и похлупваме с капак цялото ястие да се задуши още няколко минути.

Внимаваме ястието ни да не е воднисто, за да не се намокрят корите. Ние готвихме всички продукти изключително в собствените им сокове.

За да оформим порциите избираме купичка с подходящи размери.
За всяка порция покриваме купичката с две кори за баница, като оставяме краищата им по-дълги от едната страна..
Част от по-дългия край на корите откъсваме и с тях застиламе допълнително дъното на купичката.

След като пълнежът е изстинал малко, за да не залепне за корите, сипваме от него в оформеното гнездо.





Отгоре завиваме пълнежа равномерно с висящите краища на корите.




Покриваме оформената порция с висящите краища на корите напълно, за да оформим стегнато "вързопче".

Обръщаме "вързопчето" в дланта си...

...  и подреждаме в съда, в който ще печем.

Дъното и стените на съда предварително сме намазали с малко мазнина.


Всички порции покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и поръсваме с настърган кашкавал.



Печем на 200 градуса до златиста коричка (ориентирайте се по своята фурна за необходимото време) .














Сервираме ястието с млечно-чеснов сос, кисело мляко или салата от домати.

Както ви се харесва. Много е вкусно!


Добър апетит!

Вижте още блюда с пилешко>>>

Вижте още блюда с патладжани>>>



We never figured out why this meal is called Sultan Kebap (Sultan Kebabi), but we are convinced that it not only looks incredibly appetizing, but it’s also very fragrant, delicious and also very light and filling at the same time!

This is truly food fit for sultans!

This is yet another wonderful example of the Turkish cuisine and we strongly recommend that you try it!



Ingredients for four servings:

8 sheets of filo pastry
500g deboned chicken thighs without the skin
3 onions
1 eggplant (around 250g)
1 cup of canned peas
1 spoon of tomato paste
Salt
Freshly ground black pepper
Dry ground thyme
Hot red pepper flakes
4-5 spoon of vegetable oil

For the béchamel sauce:

300ml milk
1,5 spoons of flour
140g smoked cheese
40g butter
Salt
Freshly ground black pepper

160g cheese for the topping

*After actually preparing the recipe we decided that next time we’ll also add at least 2-3 carrots chopped in small pieces to the filling (or we’d exchange part of the peas for carrots), simply because we really love carrots. Whether you add them or not is up to you.



Cut the chicken into small bite-sized pieces, chop the onion into small pieces and the eggplant – into small cubes.

This time we didn’t salt the eggplant beforehand because we discovered that this year’s batch isn’t bitter at all and there’s no need to draw the black bitter juice out.

We did read a while ago that the modern eggplant sorts weren’t supposed to be bitter, but this was the first time we actually had some of those.

You decide whether or not your eggplants require salting.

To prepare the béchamel sauce heat the butter, then stir in the flour and it fry a little before adding the milk and stirring until the mixture thickens. Then add the smoked cheese and keep stirring until it melts.

Cover the sauce and let it cool down until you prepare the rest of the recipe.

Heat 2 spoons of olive oil in a pan, then add the eggplant cubes and fry them until they’re golden. Remove the eggplant from the pan and add the chicken. Let it fry until it turns white and then add the finely chopped onion. If you’re adding the carrots now is the time to do so. Cover the pan and let the veggies sweat for a while.

After that add the tomato paste and stir it in, then add the spices and stir them in as well.

In the end add the eggplant and the peas and cover the pan with the lid again for a few more minutes.

We need to make sure that the filling isn’t too juicy so the filo pastry wouldn’t become soggy.

To shape each individual portion you need a suitably sized bowl.

After you’ve picked your bowl place two of the filo pastry sheets in it while making sure there’s more left hanging on one side than on the others. Cut that excess away and line the bottom of the bowl with it.

After the filling has cooled down a bit so it wouldn’t stick to the pastry fill the prepared “nest” of filo pastry with it, then wrap the loose ends over the top.

Oil the sides and the bottom of your baking dish, then flip the prepared portion from the bowl into the palm of your hand and carefully place it in the baking dish.
Do the same with the other portions and then cover them with the béchamel sauce and the grated cheese.

Bake in a pre-heated 200C oven until the cheese forms a golden-brown, bubbly crust on top.


Serve the meal with a garlic sauce or a tomato salad. It is absolutely mouth-wateringly delicious.

Bon Appétit!