петък, 15 август 2014 г.

Яхния от бял боб (по старата бабина рецепта)




Спомена за тази бобена яхния  нося със себе си от най-ранно детство. Тогава бобът се смяташе за проста, "селска" храна (може би защото беше много, много евтин - килограм боб струваше 60 стотинки и беше достъпен за всички. Не както сега - цената му да е съизмерима с цената на килограм свинско месо, например, или по-скъп от пилешкото... :))) )
Баба готвеше боб веднъж седмично - в понеделник и чудна работа - никога не ми омръзваше нейната бобена яхния.

Рецептата е на повече от 80 или дори 100 години, защото, ако беше днес жива, баба трябваше да е на 102. А е пораснала сираче и е била отгледана от нейната баба, която я е учила да готви още в ранните и юношески години. Запомнила съм как го правеше тя и пренесох през годините нейната рецепта. И до ден днешен, когато готвя боб, аз не използвам тенджера под налягане, нито каквито и да било модерни готварски съдове. Рецептата ми е простичка, автентична и, повярвайте ми, много, много вкусна, при това без значение с какъв боб готвите!

Тайната и се крие в многото зеленчуци и в чудните, дъхави български подправки.





Необходими продукти за 8 порции


- 700 гр сух бял боб
- 1 кг пресни или 1 консерва (800 гр) червени домати
- 3 големи глави лук
- 2 големи зелени  и 1 голяма червена чушка
- 3 големи моркова
- 100 мл олио
- 2 ч.л. с малък връх сладък червен пипер; сол на вкус
- 2 пълни с връх ч.л. сушена ронена чубрица  (или една пълна шепа прясна чубрица, нарязана на ситно)
- 2 ч.л. сминдух


Боба от вечерта накисваме в голямо количество студена вода. Добре е преди готвенето да бъде оставен да престои във водата минимум 8 часа, а още по-добре - 12, т.е. цяла нощ.

Преди готвенето  водата се излива, бобът се изплаква и се налива нова студена вода, колкото да се покрие накиснатия боб. Оставяме да заври и да ври - без подправки и без олио - до почти пълна готовност.


През това време се заемаме със зеленчуците.
Чушките очистваме от семенните кутийки и нарязваме на кубчета. Лука режем на дребно.

Доматите, ако са пресни, обелваме и режем на много ситни кубчета, а тези от консерва, ако са цели, също трябва да се нарежат на ситно.

Морковите режем на кръгчета.

В тиган запържваме лука в олиото, докато стане прозрачен, добавяме към него морковите и чушките, до леко омекване на зеленчука.

Когато зеленчукът омекне малко, в средата на тигана правим гнездо, в което изсипваме червения пипер, разбъркваме леко само него и оставяме около половин минута да се позапържи на слаб огън.


После разбъркваме червения пипер със зеленчука, за да се овкуси, добавяме солта, пържим, като разбъркваме внимателно, още половин минута на слаб огън. Изсипваме доматите.

Оставяме гъстата смес да продължи да се пържи  няколко минути





Добавяме в тигана половин литър гореща вода, разбъркваме и оставяме под подхлупак сместа да покъкри 5-10 минутки.











Готовата зеленчукова смес изсипваме при почти напълно уврелия боб. Слагаме подправките - чубрица (повече чубрица не вреди на боба, даже обратно, подобрява много силно вкуса му), сминдух, добавяме сол при необходимост.







Доливаме вряща вода - така че бобът да стане толкова гъст, колкото го предпочитаме. Някои обичат яхнията с повече сос, други - по-гъста.

Разбъркваме и оставяме да поври на слаб огън петнайсетина минути.










Бобът е готов за сервиране.
Ако желаете, може да поръсите със ситно нарязан магданоз или джоджен (може и сушен), но и без тях той е достатъчно овкусен и много сладък.

Добър апетит!