неделя, 6 май 2018 г.

Халогенна фурна (запичащ капак или аерогрил) REDMOND RAG-241-E - описание и резултати от работата му



За тази халогенна фурна, или както са известни уредите от такъв тип сред запалените фенове на готвенето в мултикукър "запичащ капак", сме чели отдавна, виждали сме я в официалния сайт на REDMOND, гледали сме видеоклипове, въздишали сме с тъжно, но само толкова...

Аналог на тази халогенна фурна (и първите, излезли на пазара преди десетина години) са огромните 12 литрови халогенни фурни с мощност 1300 - 1400 вата.  Те са заместител на обикновената фурна в готварската печка, но заемат много място, тежки са ( тежестта на една такава халогенна фурна е около или над 6 кг), огромните им купи са трудни за поместване, какво ли пък остава за измиване, харчат много електроенергия и далеч не са най-удобният вариант.

На запад и в Русия тези халогенни фурни (с това наименование са известни в България) се наричат "аерогрил".

Халогенната фурна ("запичащ капак" или "аерогрил" на Редмонд - трите наименования  визират един и същи уред) е  по-удачният (по-малък, по-лек, по-компактен и при тези  си показатели –  с не по-малка реална мощност) уред и първоначално е създаден за запича от горната страна сготвеното в мултикукър.

Който готви в мултикукър знае, че мултикукърът може да сготви всичко - от супа до печено месо, от яхния до сладкиш и баница.
Обаче ядец!
В мултикукъра не можем да запечем нашите изключително вкусни блюда от горната страна.  Поне не можехме до този момент. Ако не ги обърнеш да се зачервят и от другата страна или не ги извадиш и пъхнеш под грила, отгоре те си оставаха без апетитната зачервена коричка.

Инженерите на водещите световни производители също добре познават този проблем и понеже техническата мисъл никога не спи и измисля нови и нови улеснения за домакините, работят за неговото преодоляване.

На запад и в Русия този уред се нарича "аерогрил", тъй като принципът му на работа е запичане като под грил или пържене, но чрез конвекция на нагорещен въздух, като по този начин се избягва използването на много мазнина при пържене или печене. Даже напротив - когато печем пилето например, излишните мазнини ще се стопщт и изтекат, а резулатът е печено на грил пиле, но много по-вкусно, от онова, което ще си купим в магазина - много по-сочно, по-крехко и с изключително апетитна коричка.

Създаден първоначално с цел да се запичат от горната страна вкусните запеканки, сладкиши, баници и други ястия, приготвени в мултикукър, халогенната фурна ("запичащ капак" или "аерогрил") на Redmond RAG-241-E, днес по приложимост той далеч надхвърля необходимостта за запичане на  сготвеното в мултикукър.

Досега обаче уредът не беше достъпен за българските почитатели  на този вид кухненска  техника. И не толкова заради цената, колкото заради обстоятелството, че никой от официалните представители на компанията не я внасяше в България, а в официалния  онлайн-магазин на Redmond от много време за българските клиенти, както и за останалите почитатели на Redmond от Източна Европа, е пуснат един вид "кепенец" чрез надписа "Out of stock".

Единствените доскоро официални  дистрибутори на Редмонд за България ЕMag, Технополис и  Денси така и  не направиха никакви усилия да внесат и предложат на клиентите си у нас някой от прекрасните нови уреди на компанията. Предлагайки няколко стари модела мултикукъри и абсолютно забравили, че тези мултикукъри се нуждаят от време на време и от нови аксесоари (поне резервни купи за тях), и трите иначе популярни и утвърдени на пазара ни компании се въртяха в омагьосания кръг да продават уреди със сравнително скромни възможности от по-старо поколение на достатъчно високи цени.

Нищо ново под слънцето в скъпата ни татковина...

И нали можете да си представите изненадата ни, когато в сайта-справочник pazaruvaj.com, който често преглеждаме, открихме халогенната фурна на Redmond RAG-241-E.  Веднага ще отбележим, че това е по-новият модел "запичащ капак", който се отличава от по-стария RAG-240-E както по дизайна си, така и по някои важни технически характеристики, съответно по по-добрите си възможности, които предлагат на потребителя.

И както напоследък се случва (за нас само в началото беше изненада, напоследък поне ние свикнахме), ако има нещо ново от  REDMOND на българския пазар, то ще е от пловдивската компания www.strela.bg>>>

В интерес на истината, на пазара ни се появиха и други много  качествени и много хубави мултикукъри от REDMOND, и тъй като следим доста отблизо точно този сектор от търговията с уреди за готвене, за нас двете ставаше все по-малко и по-малко изненадващо, че те всичките се предлагат от www.strela.bg>>>.  Така че, когато дойде следващата изненада -  че пловдивската компания е добавена в списъка на официалните представители на Redmond за България>>> , то беше вече само наполовина изненада, при това - приятна!

И какво още да кажем?  Честит ни нов представител на Redmond  за България!
И да си пожелаем той и занапред да ни радва с новите и най-добри уреди на водещия производител, както досега!

И, дай Боже, цените на прекрасните уреди REDMOND, които, за да сме честни, много от нас си пожелават в своята кухня,  да станат по-достъпни за българския потребител - което до голяма степен зависи и от Производителя.


Но нека сега да се върнем на  халогенната фурна "REDMOND RAG-241-E >>>

Както е обичайно за уредите REDMOND, и тази халогенна фурна е изпълнена в елегантен черен цвят и станалия традиционен за марката футуристичен дизайн.

С какво ни изненадва приятно този уред?

– Малък и компактен  халогенен капак (диаметър едва 22.5 см)

– Изключително лек уред (1.300 кг заедно с кабела и щепсела)

– Изключително лек, но достатъчно твърд и здрав силиконов пръстен-разширител, чрез който уредът може да  се употребява с всеки вид мултикукър с обем 4, 5 или 6 литра, както и с всеки друг огнеупорен кръгъл готварски съд (метален, стъклен или керамичен) с диаметър до 24-25 см.



–  Не е необходимо да се използва непременно мултикукърът. Запичането може да стане направо върху работния плот, върху лекото и здраво огнеупорно силиконово килимче, на което без проблем може да се постави и всеки друг готварски съд с обем 9 и повече литра



– Изключително безшумен! За да чуем работата на вентилатора, беше нужно да се наведем над уреда. Нищо общо с конвекторните халогенни капаци на големите и тромави халогенни фурни с огнеупорен съд и тежина около и над 6 кг, с които е наводнен пазарът ни.

– При малките си размери и тегло - достатъчна мощност - 700-800 W при включване

– Дръжката на уреда е подвижна и бутонът за включване е монтиран на нея. Така уредът работи само при затворена дръжка (респективно уредът е включен). За да се изключи, е достатъчно да се вдигне дръжката, а след това да се повдигне и капака.

– Функция за размразяване на замразени продукти. Вече няма да ни е нужно да включваме вредната микровълнова фурна, за да размразим месо от фризера.

– Функция за самопочистване на уреда след работа, за да е винаги чист и блестящ реотанът и металният защитен капак над него.

– Както винаги изключително внимателен и прецизен към детайла, Производителят Redmond прилага към комплекта три метални скари с различна височина и диаметър, за да се използва максимално обемът на готварския съд

– Метална решетъчна  поставка, на която може да се постави използвания капак в полунаклонено положение, за да изстине, преди да се прибере (на снимките върху него е илюстрирана книжката с рецепти.

– Метални щипци, за да се извадят с лекота и безопасно нагорещените след работа метални скари

– Потокът горещ въздух може да циркулира свободно около продуктите, разположени на няколко етажа върху металните скари, за да стопят излишните мазнини от месото и да се получат зашеметяващо хрупкави корички на обработваните продукти при печене.

–  Следва да обърнем специално внимание: на капака има лепенка с надпис: Не използвайте със сета на мултикукър при температура по-висока от 150 градуса!
Това автоматично означава, че ако искаме да го използваме за печене, а не само за запичане отгоре на вече обработени в кукъра продукти, трябва да използваме уреда с друг подходящ съд - от огнеупорно стъкло, керамика или метал.

По-долу в тази публикация показваме как се справя уредът с изпичането на цяло сурово мариновано пиле с тегло 1.5 кг в обикновена готварска тенджера от инокс с обем 6,5 литра.


– Ярък и богато илюстриран буклет с 20 рецепти за халогенна фурна

– Ръководство за експлоатация

– Международна 2-годишна гаранция от Редмонд


Технически характеристики:

Модел RAG 241-1
Мощност 700-800 W
Напрежение: 220 -240 V, 50-60 Hz
Вид на управлението: Механично
Вид на нагревателния елемент: Халогенен
Регулиране на температурата 60 - 250 С
Диапазон за настройка на времето на приготвяне: 5 - 60 мин.
Дължина на електрическия кабел: 1.5 м


Комплектът съдържа:

– Универсален конвекторен грил 1 бр.
– Метални решетки 3 броя, в мм както следва:
   диаметър  160, височина 20 -1 бр.
   диаметър 190, височина 20 - 1 бр.
   диаметър 190, височина 60 - 1 бр.
– Метални щипци за изваждане на решетката - 1 бр.
– Метална поставка - 1 бр.
– Книга с 20 рецепти -1 бр.
– Ръководство за експлоатация - 1 бр.
– Сервизна книжка - 1 бр
- Силиконов пръстен-разширител - 1 бр.
– Силиконова постелка - 1 бр.

Предимства на на уреда:

– Малък и компактен, практически не заема никакво място в кухнята
– Изключително лек и мобилен
– Ниска употребяема мощност (само 800 W, като при това уредът се самоизключва при достигане на необходимата температура)
– Нужната работна температура се достига буквално за 1-2 минути
– Достатъчно мощен, за да изпече цяло пиле на грил (демонстрираме с рецепта)
– Може да се използва с всеки огнеупорен съд
– При отлично нагряване на въздуха в купата, околната температура в помещението практически не се повишава
– Уредът замества без усилие и с много по-малък разход на електроенергия цяла готварска печка - фурна и котлон, електрически грил, тостер за сандвичи.
– Може да работи практически без мазнина или с незначително количество мазнина - 1–2 лъжици

Това 1,5-килограмово пиле се изпече и чак препече само за 90 минути (но без да има вкус на изгоряло), месото остана изключително крехко и сочно, а костите можеха чак да се схрупат и да им се изяде костния мозък. Само от естетически съображения ще повторим рецептата преди да я покажем цялата в блога, за да  постигнем съвършения резултат на коричката (което не се съмняваме, че този малък и лек уред ще извърши с лекота).


Ние изпекохме пилето в обикновена метална тенджера с обем 6.5 литра, за да има около него повече свободен обем и за най-добра конвекция на горещия въздух.







Недостатъци: 

–  Ключовете за време и температура са недостатъчно ясно маркирани- трудно се различава стрелката за правилно фиксиране на зададените параметри.


Нашите заключения: 

Великолепен уред, много удобен за работа и много икономичен, на който ние сме щастливи притежателки!

Водейки се от отличния резултат на неговата работа, ние горещо го препоръчваме!



2 коментара:

  1. Искам да попитам имате ли в наличност от този модел запичащ капак? Цена ако може? И дали става за модел FIRST AUSTRIA FA 5130? И как мога да си поръчам? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sofia Gospodinova,тозим обзор е от 2018 година. За съжаление REDMOND вече не произвежда запичащо капаци, замени това производство с модерните еърФрайъри,не знам защо, това са уреди с различно предназначение.
      Но може да си поръчате от Амазон, на този линк: https://www.amazon.es/GM-C03002-Cabezal-horno-adaptador/dp/B00W7YAB24 , има български куриерски фирми,които доставят от Великобритания,Германия,Испания и САЩ. Аз редовно ползвам услугите на ЛЕРОН и Ви уверявам, че поръчаните стоки стигат до клиентите си в БГ без проблем. .

      Изтриване