понеделник, 7 август 2017 г.

Чийзкейк с маскарпоне, нектарини и шоколад / A Mascarpone, Nectarines and Chocolate Cheesecake





В този чийзкейк маскарпонето не изглежда прекалено мазно, а шоколадът не изглежда твърде тежък за лятото, защото вкусовете са идеално балансирани от наличието на сочните и нежни сладко-кисели резенчета нектарини.

Това е едно великолепно съчетание на вкусове, което ще се хареса дори на тези, които не обичат да ядат сладкиши в летните горещини.


Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:

За какаовия блат:
1 ч.ч. бяло брашно
3 с.л. с връх какао
2/3 ч.ч. захар
250 мл вода
50 мл слънчогледово олио
2 ч.л. лимонов сок (или лимонтозу на върха на ножа)
15 г. бакпулвер

В блата няма яйца!

За пълнежа:
400 г заквасена сметана 20%
500 г сирене маскарпоне
6 средно големи нектарини
2/3 ч.ч. захар
3 пакетчета (30 г) желатин

За поръсване: 
50 г шоколад

Опционално:
1 к.л. краве масло

Обем на мерителната чаша: 250 мл


Фурната загряваме до 180 градуса.

Форма с диаметър 24 см със свалящи се стени подготвяме, като слагаме на дъното и хартия за печене. Стените на формата ние намазваме с малко неразтопено краве масло и обличаме с изрязана лента от хартия за печене - тя се залепва много лесно благодарение на маслото.

В купа изсипваме течните съставки за тестото, разбиваме ги с телена бъркалка до хомогенност.

Смесваме брашното, бакпулвера и какаото, пресяваме ги в течните съставки, добавяме захарта и разбиваме с телена бъркалка до хомогенност полученото тесто.

Изсипваме тестото във формата и печем до суха клечка - около 40 мин.

Докато изпеченият блат изстива, подготвяме пълнежа:

Нектарините измиваме и нарязваме на резенчета.

В купа изсипваме маскарпонето, заквасената сметана и захарта и ги разбъркваме до
хомогенност с телена бъркалка.

В малка купичка разтваряме желатина в 250 мл вода и след като набухне, го разтопяваме (на водна баня или микровълновата фурна).

Разтопения желатин оставяме малко да се охлади и го изсипваме в сместа от сметана, маскарпоне и захар. Разбъркваме до хомогенност.

Във формата със свалящи се стени слагаме изстиналия блат, върху него подреждаме резенчетата нектарини. (според нас и повече нектарини да сложите, вашият сладкиш само ще спечели от това. Те са толкова вкусни в съчетание с маскарпоне, сметана и какаов блат!


Заливаме върху така подготвената основа бялата смес.

Прибираме чийзкейка в хладилник за няколко час, за да се стегне добре.

За да сервираме, трябва да преместим чийзкейка от формата за печене в подходяща плоска чиния с помощта на две широки плоски метални лопатки (добре е някой да помогне, като придържа хартията за печене отдолу, за да се отлепи и премахне преди преместването).

Преди поднасяне поръсваме отгоре с настърган шоколад.

И се наслаждаваме! Много е вкусен!

Добър апетит!




Рецептата е адаптирана от тук>>>

6 коментара:

  1. Има нещо,което сте пропуснали в блата.Течни съставки са само 50 мл,олио което сте написали,нещо като яйца, мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, пропуснали сме да напишем 250 мл вода, благодарим за коментара, добавихме я. Но яйца няма - блатът е постен.

      Изтриване
  2. Ех, момичета,
    много е красив чийзкейка.И при това лесен за приготвяне.Интересен, напълно постен блат, който е подходящ сега през постите за сладкиши.А нектарините добавят много свежа нотка в това сладко изкушение.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, не е съвсем постен, защото сметаната и маскарпонето са си доста мазни, Ели. Но наистина никак не е тежък и се хапва с удоволствие дори в тези летни жеги. Нектарините много го освежават.
      Свежи и прохладни дни и добро настроение и на теб!

      Изтриване
  3. Свеж летен десерт, и много красив!
    И аз преди малко правих нещо набързо с нектарини.

    ОтговорИзтриване
  4. Да, Весе, нектарините са великолепен плод за летни десерти. Толкова сочни, сладко-кисели и свежи!

    ОтговорИзтриване