събота, 8 юли 2017 г.

Пържени кюфтета от кромид лук в доматен сос (на вкус като от месо) / Fried Onion Patties in Tomato Sauce (They Taste Like Meat)





Тези пържени кюфтета от стар кромид лук са изключително популярни в Русия и всички там много ги харесват и говорят с възторг за тях. 

В България  също има кулинарни рецепти за лучени кюфтета, но доколкото ние можахме да разгледаме, под лучени кюфтета българските кулинари разбират кюфтета от месо с бучнато в средата им парче кромид лук.

Представените тук кюфтета са от руската кухня (ние допълнихме оригиналната рецепта, като сложихме повече и по-разнообразни подправки, от което ястието само спечели) и са приготвени изцяло от стар кромид лук. 
Никакво месо! 

Много апетитни, засищащи, леко пикантни, но също и извънредно леки и подходящи за летните жеги, а когато сътрапезниците ви ги опитат, няма да могат да разберат от какво са направени, докато не им кажете! 

На вкус са като от леко крехко месо! Една руска кулинарка твърдеше това в нета, но трудно може да се повярва, докато не опиташ... 
Е, опитахме... и повярвахме!

Освен всичко останало, те изискват минимален набор от нескъпи продукти, обичайно присъстващи във всяка кухня - това е бюджетно, икономично ястие, а и се приготвят лесно и бързо.

С две думи: великолепни са и горещо ви препоръчваме да ги приготвите и опитате!




Необходими продукти за 16 бр. кюфтета:

8 средно големи глави стар кромид лук
2 яйца L р-р
100 г. пшеничен грис
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. сладък червен пипер
5-6 стръка магданоз

За пърженето: 
около 400 мл слънчогледово олио

За доматения сос:
2 средно големи глави кромид лук
2 скилидки чесън
1 консерва 800 г. домати на кубчета (или 1 кг пресни домати)
2 равни ч.л. сладък червен пипер
3-4 с.л. гъсто доматено пюре с хубаво качество
1 равна с.л. сушена зелена подправка по избор
сол на вкус
черен пипер на вкус
1/2 ч.л. куркума (по желание)
1/2 ч.л. смлян джинджифил (по желание)
4-5 с.л. слънчогледово олио

За украса и сервиране:
5-6 стръка пресен магданоз






Кромида почистваме от люспите и нарязваме на много ситно. Лукът трябва да е точно нарязан, а не настърган и не смлян.

За удобство ние нарязахме лука на едри парчета и ги сложихме в чопър.
Лукът ни беше накълцан до нужната големина само за 2-3 минути.






Магданоза измиваме, отрязваме дръжките му и нарязваме на много ситно.

В купа смесваме нарязания лук, яйцата, пшеничния грис, солта (сложете малко сол, за да не се разводнява лукът, след като кюфтетата са изпържени, може да ги посолите повече, на вкус), черния пипер, ...

... разбъркваме и добавяме измития и ситно нарязан магданоз и червения пипер,
разбъркваме още веднъж много добре сместа до пълна еднородност и оставяме настрана за половин час, за да набухне пшеничният грис.
В широк тиган (нашият е с диаметър 29 см) сипваме олиото и сгорещяваме добре .
За да оформим кюфтенцата, гребваме от сместа с лъжица и ги оформяме с длани (сместа се оформя много лесно, без да се разпада) и ги слагаме в сгорещеното олио.
Пържим до приятна червеникаво-кафява коричка  от двете страни.

Готовите изпържени кюфтета изваждаме с решетеста лъжица и слагаме върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.









Кюфтетата вече изглеждат толкова апетитни! 

Не само на вкус, но и на вид са като от месо!





За да приготвим доматения сос почистваме и накълцваме на ситно кромид лука, после го сотираме в широк тиган.

Добавяме червения пипер, запържваме само минутка, ...



... добавяме доматеното пюре...






разбъркваме, оставяме минутка-две да се запържи, добавяме подправките...







... доматите, сипваме вряла вода и оставяме сосът да заври.

Във врящия сос подреждаме кюфтетата, похлупваме с капак ястието и оставяме да се задуши на слаб огън в продължение на 15 мин.
През това време лукът ще се свари, а грисът ще набъбне и кюфтетата ще станат извънредно нежни.

Готовото ястие посипваме със ситно нарязан магданоз.








Сервираме кюфтетата топли и се наслаждаваме на вкусните, нежни, апетитни пържени кюфтета от кромид лук!

Уникално вкусни! Опитайте ги!

Добър апетит!






2 коментара:

  1. Момичета,
    много интересни и апетитни кюфтета.Ще ги пробвам , толкова са лесни и икономични за приготвяне.В руската кухня много често използват грис при приготвяне на кюфтета и наистина е чудесно,че се получава хубаво и красиво ястие.
    Поздрави и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай ги, Ели! Вярваме, че и на вкус ще ти харесат!
      Слънчево и щастливо лято и на теб!

      Изтриване