понеделник, 13 март 2017 г.

Tрадиционен гръцки пилешки пай с лук (Котопита ме кремидиа) / Traditional Greek Chicken Pie With Onions ( Kotopita Me Kremmydia)






Гърците са всепризнати майстори на пайовете, а богатството на продукти на тяхната кухня е главозамайващо.

В този традиционен гръцки пай се съчетава изобилие от продукти - яйца, пилешко месо, сирене, лук,сметана, масло и трябва да споделим, че крайният резултат е един изключително апетитен, ароматен, богат на вкусове и аромати, и много засищащ пай.

Така че ако ви се хапва нещо вкусно, сито и неординарно, горещо ви препоръчваме традиционния гръцки пилешки пай с лук  Κοτόπιτα με κρεμμύδια.




Необходими продукти за тава с размери 36 х 27 см (12 порции)

– 500 г готови точени кори за баница (ние използвахме 700 г)
– 1.200 кг пилешко месо (в оригинала е с цяло пиле, ние използвахме пилешки бутчета)
– 4 яйца за плънката + 1 за намазване на пая  (ние използвахме 5 + 1)
– 1.5 чаена чаша настъргано сирене (В оригиналната рецепта се използва гръцкото сирене кефалогравиера, но тук няма такова, затова може да се замени в най-добрия случай със сирене грюер. Ние използвахме твърд кашкавал от овче мляко),
– 1 ч.чаша заквасена сметана (ние използвахме 200 мл течна млечна сметана 12% + 3 с.л. кисело мляко)
– 70 г краве масло
– 5 средно големи глави стар кромид лук
– 3 с.л. ситно нарязан магданоз (ние използвахме сушен девесил)
– сол на вкус
– прясно смлян черен пипер на вкус

По наше мнение и на наш вкус 1 ч.ч  мариновани гъби печурки в плънката би внесла много свежест, така че ако желаете, вие може да сложите.

 Също така, според нас, паят би се получил много апетитен с топено пушено сирене или с настърган пармезан, вместо грюер  или  твърд кашкавал.




Фурната загрейте до 190 градуса.

Лука обелете и нарежете на тънки полкумесеци

Намажете малка тавичка с капки мазнина и сложете на дъното и нарязания лук.


Измийте пилето и го сложете върху лука.

Поръсете със сол и черен пипер на вкус, покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете около 1 час и 15 мин.

Към края на печенето махнете фолиото, за да с е запече месото от горната страна.


Извадете изпеченото пиле в отделен съд и оставете да се охлади.

След това го обезкостете и нарежете на малки късчета.







Извадете с решетеста лъжица в друг съд изпечения лук и оставете и него да се охлади.

Соса, отделен при печенето, запазете, той също ще бъде вложен в пая.



В голяма купа разбийте яйцата, добавете към тях сметаната и пак разбийте.


Добавете настърганото сирене, нарязаното пилешко месо, ...





... отцедения от соса изпечен лук ...




... нарязания магданоз (при нас е сушен девесил)
Подправете на вкус .

Към така приготвената плънка добавете 2-3 черпака от отделения при печенето на месото и лука сос.
Част от соса, ако желаете, оставете, много сочно се получава, ако го смесите с разтопеното масло, с което ще поръсите корите на пая.
Тавата, в която ще печете, намажете с разтопена мазнина (размесена с част от соса по желание)
На дъното на тавата подредете два ката кори така, че да обхванат плътно и стените на тавата. Така плънката няма да изтече.
Половината от останалите кори нагънете и поставете в това легло, като всяка кора поръсвате с мазнина.

По средата изсипете всичката плънка.

Отгоре подредете остатъка от корите нагънати, като между тях поръсвате с мазнина.



С последните две кори завийте всички кори от долния слой под плънката, които стърчат по стените на тавата.

Нарежете пая на квадрати и намажете с разбито яйце. (Ние намазахме с яйце, разбито с малко сметана)



Изпечете пая на 190 градуса до приятна златиста коричка (около 40-45 мин.).

За да не прегори отгоре, към края на печенето покрийте с алуминиево фолио.

Охладете върху решетка .








Поднесете го топъл, но не горещ.

Много е вкусен, сервиран с кисело мляко.


Добър апетит!