петък, 17 март 2017 г.

Калаканд Бурфи (индийска млечна сладост за 15 минути) / Kalakand Burfi (Indian 15-minite Milk Sweets)





Парченцата са по-малки от петифура, но само едничко от тях  ви дава  цялата нужна ви сладост след сит обяд или вечеря, и то без излишни калории!

Точно 15 мин са ви нужни, за да си я приготвите и още час, за да изстине напълно - и можете да сервирате тази необикновено нежна, ароматна, топяща се в устата индийска млечна сладост:  Калаканд Бурфи!

Впрочем, след като част от тези парченца престояха в хладилника едно денонощие и посегнахме отново към тях, с приятна изненада констатирахме, че те имат вкус на лека млечна халва. Много приятен вкус!

Калаканд бурфи е традиционна за индийската кухня млечна сладост,  но въпреки това тези малки парченца се приготвят с привични и за българската кухня продукти, и са много близки до българския вкус.

Днес ви предлагаме да се убедите сами в думите ни:




Ще са ви нужни:

600 г хубава свежа, дребнозърнеста извара, желателно без излишна влага.
(ако имате възможност да си доставите домашна извара, би било най-добре, разбира се)

400 г (1 консерва) подсладено кодензирано мляко
2 супени лъжици сухо мляко с малък връх
1 равна чаена лъжичка прясно смлян кардамом
1 шепа ядки по ваш вкус (или според наличностите)

И още: 
тиган с незалепващо покритие
тавичка с размери 18 х 18 или 20 х 20 см





Кардамома освободете от шушулките и смелете на фин прах (ние правим това в кафемелачка).

След това го пресейте през по-едро сито, за да премахнете по-едрите зрънца.


Ядките изсушете на тиган, после ги натрошете на дребни парченца.


В купа смесете изварата, кондензираното мляко, сухото мляко...



...  и смления кардамом.


Разбийте сместа много добре, до хомогенност.

Ако е нужно, разбивайте с телена бъркалка.

Изсипете я в тиган с незалеващо покритие и при непрекъснато бъркане, за да не завира и да не загаря, я обработете на среден към силен огън, докато се сгъсти.

Вие ще забележите как влагата се изпарява, млечната смес се редуцира и сгъстява, а на дъното се образуват големи следи от прокарването на лопатката, които продължително време не се събират.

Когато прецените, че сместа се е сгъстила достатъчно, извадете от огъня и пресипете в тавичка, чието дъно сте покрили с хартия за печене.



Заравнете с лопатката сместа, още докато е гореща.

Отгоре посипете с ядките и леко ги притиснете с ръка в сместа.







Оставете калаканд бурфи да се охлади и приберете за 1 час в хладилник.

След това извадете сладостта заедно с хартията и я нарежете на малки парченца - с размерите на миниатюрни петифури.



Сервирайте парченцата изстудени  и  ги дръжте в хладилника през цялото време до сервирането,


Добър апетит!







2 коментара:

  1. Момичета,
    индийските десерти с мляко и извара са много ароматични, красиви и вкусни.Чудесен е и този десерт, великолепно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели! Необичаен е за нас, но пък е толкова вкусен и ароматен, а и изглежда чудесно. Хубав ден ти пожелаваме!

      Изтриване