неделя, 29 май 2016 г.

Мезе за бира: Картофи "Дофине" / Beer Snack: Dauphin Potatoes








Лесни за приготвяне, вкусни и ефектни картофки, които можете да поднесете като гарнитура към печено месо или като мезе за бира - това са тези оригинални и красиви картофи "дофине".




Необходими продукти:

млади пресни средно големи картофи с приблизително еднаква големина
краве масло : по 20 г за всеки картоф
кашкавал : по 30 г. за всеки картоф
сол
прясно смлян черен пипер

Броят на картофите зависи от порциите, които искаме да приготвим.





Начин на приготвяне:

Картофите обелваме, измиваме и слагаме в съд със студена вода за няколко минути.

Фурната включваме да загрее до 200 градуса.

После ги изваждаме и от едната от дългите страни отрязваме малко капаче, така че всеки картоф да може да бъде поставен да стои вертикално.

От другата страна разрязваме картофите по ширина и дължина на тънки ивички - така че да образуват тънички пръчици, но без да режем картофите до дъното. Тези пръчици трябва да могат да се разтворят при топлинната обработка като листенца на цвете.

Бланшираме подготвените за печене картофи във вряща подсолена вода за няколко  минути.

Изваждаме бланшираните картофи и ги слагаме изправени на основата си в подходящ дълбок съд за печене. На дъното на съда слагаме малка бучка краве масло и сипваме няколко черпака от водата, в които сме бланширали картофките.

Между "листенцата" поставяме тънки пръчици масло, поръсваме с прясно смлян черен пипер. При необходимост посоляваме.

Печем на 200 градуса до зачервяване и готовност.

По време на печенето ги изваждаме за кратко, за да ги полеем отгоре с масления сос от дъното на тавичката.

Докато се изпекат картофките, настъргваме кашкавала.

Готовите картофки пълним между листенцата с настърган кашкавал и връщаме във фурната до разтопяването му. Те поемат много кашкавал, така че по желание може да се увеличи количеството му. Също така по желание, вместо настъргания кашкавал, между листенцата  може да се сложат тънки резенчета кашкавал.

Сервираме като мезе за бира или като гарнитура към печено месо.

Добър апетит!








вторник, 24 май 2016 г.

Салата с нахут (Nohut salatasi) / Chickpea Salad






Тази салата не е някакво "откритие", тя е много популярна салата от турската кухня, успешно намерила своето място и в българската. Допускаме,  че съществуват варианти и в други балкански кухни, за които обаче на този етап ние не сме запознати

Точно този вариант ние видяхме в популярен турски кулинарен сайт, който поддържа и канал в youtube.

Стори ни се много апетитна и, въпреки че е позната салатка, решихме да си я направим и представим в блога си.



Необходими продукти:

200 г сух нахут
4-5 печени червени  чушки
1 средно голяма глава червен лук
сол
лют червен пипер на люспи
1.ч.л. смлян кимион
винен оцет
зехтин

За украса:
листенца пресен магданоз



Има възможност за салатата да се използва и нахут от консерва, но ние все пак решихме да си сварим сами.

Нахутът се накисва в студена вода, докато се надуе и омекне.
Тази първа вода се излива, нахутът се изплаква и залива отново с вода със стайна температура.

Поставя се на котлона и се включва на висока температура до завиране на водата. След това температурата се намалява и се оставя нахутът да ври при леко отоворен капак, за да не кипи до пълното му сваряване. Ние добавихме малко сол във водата, когато нахутът беше полусварен.

След сваряването той добре се отцежда и охлажда.

Докато ври нахутът, изпичаме чушките, обелваме ги и ги нарязваме -  първо по дължина на две, а после на лентички напречно.

Лука нарязваме на полумесеци.

Смесваме всички съставки в купа, подправяме със сол, лют червен пипер на люспи,смлян кимион, винен оцет и зехтин (ако нямате зехтин, може и с олио).

Добре е преди сервиране да се остави в хладилник, за да се смесят вкусовете и ароматите.

Преди да се поднесе, салатата се разбърква още веднъж много добре и  се украсява със свежи листенца магданоз.

Изключително вкусна салата!
Добър апетит!









неделя, 22 май 2016 г.

Разядка с извара, печен патладжан и печени чушки / Cottage Cheese, Roasted Eggplant and Roasted Pepper Dip





У дома има два хранителни продукта, които ние буквално обожаваме: хубавата, качествена извара и патладжаните. Никога не ни омръзва да си ги приготвяме по всевъзможни начини, и да си ги похапваме на закуска, обяд или вечеря.

Тази разядка я правихме първоначално само с извара и печен патладжан. Получава се много вкусно, поне за нас. Този път обаче решихме да обогатим и разнообразим вкуса и, като включихме и други продукти и бяхме очаровани от резултата.

Затова и решихме да споделим с вас рецептата на нашето творение.


Необходими продукти за 4 порции:

400 мг необезмаслена извара - добре е да избирате достатъчно суха, но да не е на "трици".
4-5 печени червени чушки
1 средно голям печен патладжан
1 средно голяма глава червен лук
сол
сокът от 1 лимон (може и с оцет)
зехтин или слънчогледово олио

На тази основа могат да се включат и други продукти по желание, възможностите за експериментиране са безкрайни.



Всичко се прави много лесно и бързо.

Нарязваме на средно големи парченца печения патладжан и печените чушки, на дребни кубчета - червения лук.

Добавяме ги към изварата, подправяме със солта, лимоновия сок (оцета), зехтина.

Разбъркваме внимателно, за да не става изварата на каша (по-вкусно е, когато се усеща нейната леко зърнеста структура).



Оставяме в хладилник да се охлади.

Преди сервиране украсяваме разядката с листенца магданоз.

Поднасяме я със солени крекери или препечени филийки. Според нас е идеално леко лятно предястие към студена бира или малка чашка хубава ракия.

Добър апетит!







понеделник, 9 май 2016 г.

2-в-1 : Мариновано пиле и хрупкави пикантни картофки на фурна / 2-in-1: Marinated Chicken and Spicy, Crunchy Roasted Potatoes







Необходими продукти:

1 прясно пиле - около 1.5 кг
2 кг пресни картофи

За мариноване на пилето:

1 с.л. сушен девесил
1 ч.л.сушен риган
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
2/3 ч.л. лют червен пипер на люспи (или на вкус)
1 ч.л. сладък червен пипер
3 с.л. зехтин екстра върджин
сол на вкус

За картофките:

1/2 с.л. девесил
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер на люспи (или на вкус)
3 с.л. зехтин екстра върджин
сол на вкус




Приготвяне:

Продуктите за маринатата на пилето смесихме в купичка.
Натрихме добре пилето отвън и отвътре и го оставихме за няколко часа в хладилник.

Картфите измихме, обелихме и нарязвахме на филийки.

Фурната загряхме до 190 градуса.

В средата на тава с подходящ диаметър и обем подредихме няколко филийки в два слоя от картофите. Те ни послужиха за канапе, върху което сложихме пилето, с гърдите надолу. Така нежното бяло месо не изгоря, опряно директно в нажежената тава, а остана крехко и сочно.

Пилето сложихме върху канапето от картофки, около него нахвърляхме нарязаните картофи. Поръсихме ги с подправките и ги поляхме равномерно навсякъде с тънка струйка зехтин.

Върху горната страна на пилето също сложихме няколко филийки картофи.
Добавихме в тавата 1 чаша вода, за да има и повечко сос готовото ястие.

После завихме тавата плътно с алуминиево фолио, направихме с остър нож няколко малки дупчици за да излиза парата и сложихме във фурната - да се пекат около 2 часа. Филийките картоф от горната страна на пилето не позволиха на фолиото да залепне по кожичката по време на печенето.

Ястието беше почти готово, но не съвсем.

Извадихме тавата от фурната и без да я отвиваме, я оставихме да изстине напълно - през нощта.

На другия ден включихме фурната отново на 200 градуса, но само на горен реотан, отвихме изстиналата тава  с пилето и картофите и я сложихме на най-горната шина, за да се запекат пилето и картофките до златиста коричка. По средата на печенето извадихме тавата, внимателно разбъркахме картофките и запекохме повторно.

Много вкусно се получи - и месото, и картофите - отгоре хрупкави, отдолу нежни като мозък и с много вкусен сос вдобавък.

Бяхме чели, че когато картофките се оставят да изстинат и после се върнат в нагорещената фурна да се запекат, ставали много хрупкави. Вярно е!

Ако ви харесва, опитайте!
Добър апетит!

 





неделя, 8 май 2016 г.

Ягодова бу́бланина (традиционен чешки сладкиш) / Strawberry Bublanina (A Traditional Czech Cake)






Бу́бланина (Bublanina) e традиционен чешки сладкиш от пандишпанено тесто и меки плодове, с които е покрита повърхността му.  Могат да се използват всякакви плодове, предимно пресни - ягоди, малини, череши, вишни, къпини, кайсии, праскови, френско грозде или каквито още се сетите. По-рядко се използват консервирани плодове, но и това е възможно, стига да са добре отцедени от сиропа, в който са консервирани. При печенето плодовете трябва отчасти да потънат в тестото, но не напълно.

При нас обаче първият слой ягоди (а те бяха половинки от доста едри и тежки ягодови плодове), потънаха напълно в тестото. Ние имахме два варианта - да се примирим и да си  хапнем сладкиша сами, без да го показваме в блога, или да спасим положението, като покрием повърхността на вече добре надигналия се във фурната, но все още недоизпечен сладкиш, с още един слой плодове - пак от едри ягоди, но нарязани на малко по-тънки филийки. 

Избрахме втория вариант и никак не съжаляваме. Както често се случва, дефектът се превърна в ефект - получи се изключително мек, пухкав, нежен, сочен, извънредно апетитно изглеждащ сладкиш, който с удоволствие ви представяме днес!



Необходими продукти за тавичка с размери 18 х 28 см и височина не по-малка от 7 см.

500 г едри ягоди
2 ч.ч. фино бяло брашно
4 бр едри пресни L р-р яйца със стайна температура
1 ч.ч. захар (Може да намалите количеството на захарта с 1/5, ако тази захар ви се струва много).
150 мл слънчогледово олио
150 мл прясно мляко със стайна температура
15 г. бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
пудра захар за поръсване на сладкиша

Обем на мерителната чаша 350 мл



Фурната загряваме до 180 градуса.

Намазваме тавичката с малко олио и я поръсваме с брашно. Излишното брашно изтръскваме.

Брашното пресяваме заедно с бакпулвера в отделен съд.

Разделяме жълтъците от белтъците в отделни съдове.

Белтъците разбиваме с миксер на висока скорост на плътен сняг с 1 щипка сол.

Жълтъците разбиваме с миксер на висока скорост, като постепенно добавяме захарта до получаване на светла пухкава  яйчена маса.

Добавяме постепенно олиото, прясното мляко, ваниловата захар, като продължаваме да разбиваме.

След като разбием добре (до пълна хомогенност) течните съставки, добавяме на части брашното и продължаваме да разбиваме до пълно хомогенизиране на тестото.

На този етап тестото е доста гъсто и такова трябва да бъде.

Към готовото тесто добавяме на части белтъчния сняг и с лопатка с внимателни движения отдолу-нагоре и отвън навътре го размесваме с тестото.

Готовото тесто изливаме в тавичката.

Отгоре нареждаме по-нагъсто половинки ягоди с външната им страна нагоре. На нас ни бяха нужни 10 бр много едри ягоди.

Печем на 180 градуса до надигане на тестото. Ако ягодите потънат, ще получите нашия апетитен ефект. Върху надигнатото, но все още недоизпечено тесто подреждаме нагъсто филийки ягоди. За целта още няколко ягоди ние разрязахме на три по дължина.

Връщаме сладкиша за доизпичане. Сладкишът трябва да се пече малко по-продължително, до суха клечка, по средата на фурната, за да се изпече добре отвътре заради меките и сочни ягоди. За да не изгори отгоре, към края на печенето покриваме повърхността му с алуминиево  фолио.

Готовия сладкиш оставяме върху решетка да се охлади.

Сервираме поръсен с пудра захар.

Много е свеж и вкусен!
Добър апетит!