събота, 27 февруари 2016 г.

Ме́джимурска ги́баница (традиционен хърватски десерт) / Mе́jimurska Gibanitsa (A Traditional Croatian Dessert)








На хърватски: Međimurska gibanica!

Никога досега не бях виждала нищо подобно! Нито пък вкусвала! Предполагам, че същото може да се каже и за повечето от вас.

Уникален, самобитен, извънредно вкусен... и традиционен за хърватската кухня десерт!
Четох, че той е толкова популярен в Хърватия, че традиционно го поднасят на сватбени трапези, а също и в най-луксозните ресторанти.

Ги́баница на хърватски означава "баница" - (печено изделие от точени кори с плънка между тях).
Десертът произхожда от Меджимурската жупания (област), или т.нар. Меджимурие в Хърватия. На хърватски "меджи" (Međi ) означава "между", а "мурска"  идва от наименованието на река Мур. Т.е. жупанията се намира "между Мур", а десертът е взел името на областта, от която произхожда.

Подобен десерт има и в съседна Словения - много подобен, но не съвсем същият. Има различия в начина на приготвянето на плънките, а словенският десерт се нарича "Прекмурска гибаница".





Но да се върнем на Меджимурската гибаница.

Необходими продукти за тавичка с размери 18 х 29 см 
и дълбочина не по-малко от 6 см (ако имате по-дълбока, още по-добре)

500 гр кори за баница или за баклава
150 гр краве масло
1 яйце
3-4 с.л. заквасена сметана
пудра захар за поръсване

За плънка 1:
180 гр маково семе
4 с.л. захар
300 мл прясно мляко
1 пакетче ванилова захар

За плънка 2:
500 грама извара
2 яйца
120 гр стафиди
3 с.л. захар
1 пак. ванилова захар

За плънка 3:
200 гр орехи
3 с.л. захар
150 мл прясно мляко

За плънка 4:
700 грама настъргани и отцедени от течността сладко-кисели ябълки (чисто тегло)
3 с.л. захар
120 гр стафиди
1 ч.л. фино смляна канела
сокът от половин лимон

*** Гибаницата в Хърватия се прави колкото се може по-дебела (с по-голяма височина), не е прието тя да е тънка. Затова е нужна по възможност по-дълбока тавичка. Ако височината на тавичката позволява, може да се подредят повече слоеве - например два слоя с ябълкова плънка, или с плънката от извара, или да се изредят повторно всички слоеве (разбира се, тогава ще са ви нужни повече от изброените продукти).





Фурната загряваме до 180 градуса

За плънка 1  Ако маковото семе е едро, смиламе го и смесваме с врялото прясно мляко и захарта, разбъркваме. Похлупваме съда плътно и оставяме да престои 1 час.
Ако маковото семе е ситно, го варим с прясното мляко на слаб огън и под похлупак около 60 мин. Отдръпваме от котлона, добавяме захарта, похлупваме и го оставяме да престои така  12 часа.

За плънка 2  смесваме изварата, захарта и яйцата и разбъркаме добре до еднородност.












Добавяме стафидите и разбъркваме отново.













За плънка 3  смиламе орехите в блендер заедно със захарта.

Заливаме ги с вряло прясно мляко и ги оставяме да  престоят половин-един час.









За плънка 4  настъргваме ябълките на едро ренде, заливаме ги с лимоновия сок и размесваме, за да не потъмняват. Добавяме канелата и захарта, разбъркваме и слагаме сместа в гевгир, да се оттече излишната течност. Преди да вложим ябълките в печивото, отцеждаме течността с ръце (не прекалено, за да стане суха гибаницата) и размесваме отцедените ябълки със стафидите


Подреждаме гибаницата:

Всички слоеве на печивото отделяме един от друг с по 2 листа точени кори, които полагаме плътно, без да ги нагъваме.

Всеки лист точени кори се намазва обилно с разтопено масло.




Слоевете подреждаме в следната последователност:

- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях разпределяме равномерно половината от сварената макова плънка.







- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях плънката от извара и стафиди.












- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях разпределяме равномерно ореховата плънка.

- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях втората половина от маковата плънка.

- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, разпределяме равномерно цялата ябълкова плънка със стафиди.

Най-отгоре слагаме последните два листа кори, намазваме всяка с разтопено масло.

Набождаме с тънък нож през равни интервали цялата подготвена за печене гибаница, чак до дъното, за да излиза парата при печенето.

Подредената гибаница печем 20 минути на 180 градуса.



През това време приготвяме крем от 1 разбито яйце и заквасената сметана.












Полуизпечената гибаница заливаме равномерно с крема и връщаме да се пече още 35 -40 минути (до златисто).

!!! Внимавайте да не я препечете.
Ако вашата гибаница е по-дебела, по-добре печете по-продължително време от посоченото, но на по-ниска температура, за да се изпече добре отвътре, без да се препече и да стане твърда и суха.




Изпечената гибаница има много красива повърхност:




Традиционно обаче тя се нарязва на правoъгълни парчета и се поръсва с пудра захар.

Твърди се, че гибаницата трябва да се консумира топла. На нас у дома обаче повече ни хареса, след като беше престояла на стайна температура няколко часа.

А ако вие решите да си я изпечете, опитайте и решете как ви е най-вкусно.

Десертът е с необикновено хармоничен, богат и плътен вкус, а маковите зрънца са омекнали, но приятно се пукат между зъбите.

Необичаен е за нас, непривикналите, но е много вкусен десерт!
А и как иначе - с толкова много и все отбрани, апетитни продукти, вложени в него !?
Опитайте го, вярвам, че няма да съжалявате!

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







понеделник, 22 февруари 2016 г.

Крем-сладкиш с орехи, сладко от боровинки и бял шоколад / Cream Cake with Walnuts, Blueberry Jam and White Chocolate





Той е покрит с бял шоколад и нежен крем с аромат на банани и ванилия и в него няма нито грам мазнина!

Той леко накиселява заради боровинковото сладко и приятно похрупква заради запечените парченца орехови ядки.

Брашното в него е извънредно малко, захарта също не е голямо количество и може да се консумира от всеки, дори от тези, които не обичат особено много да ядат тестени или
сладки неща.

С други думи: съчетанието на продукти и вкусове е просто перфектно!




Необходими продукти за тавичка с размери 29 х 18 см:

За блата:

6 с.л. брашно
6 белтъка (от яйца р-р L)
6 с.л. захар
3 с.л. сладко от боровинки (може да го замените с конфитюр или сладко от ягоди, малини или кайсии)
160 гр орехови ядки
10 гр бакпулвер

За крема:

1 л. прясно мляко
6 жълтъка (от яйцата с р-р L)
1 пакет (40 гр) пудинг
1 пакет (40гр) нишесте с вкус на банан
2 с.л. с малък връх фино бяло брашно
8 с.л. захар
1 пакетче ванилова захар

За гарниране:

4 с.л. сладко от боровинки (може да го замените с друго)
140 гр бял шоколад





Приготвяме блата:

Фурната загряваме до 180 градуса.

Тавичката намазваме с малко олио, после покриваме плътно с домакинско алуминиево фолио. (Ако тавичката е стъклена, няма нужда да я покриваме с фолио, достатъчно е само добре да намажем дъното и стените и с олио)
Фолиото също намазваме с малко олио.





Ореховите ядки натрошаваме на ситни парченца и покриваме с тях плътно и равномерно дъното на тавичката.











Отделяме жълтъците от белтъците.
В купа разбиваме белтъците с шестте лъжици захар на плътен сняг.
В отделна купа пресяваме брашното заедно с бакпулвера.
Добавяме на части към белтъчната смес брашното и внимателно размесваме с лопатка до хомогенност.




Получаваме една много пухкава смес...,













... към която добавяме сладкото от  боровинки и отново размесваме до хомогенност с лопатката.

От боровинковото сладко сместа получава люляков оттенък, но ако сладкото ви е от ягоди, малини или кайсии, ще бъде по-светла.




Готовата смес изсипваме в тавичката и печем на 180 градуса около 30 минути.

Тази смес се състои само от  белтъци, малко захар и малко брашно, и се изпича доста бързо. Трябва да се внимава да не се препече.




При изпичане блатът се надига равномерно и става много нежен и пружиниращ при допир.












Оставяме го да изстине в тавичката, после внимателно изваждаме, обръщаме го и отделяме фолиото от дъното и стените му.

Фолиото се отделя много лесно.

Връщаме блата в почистената от олиото тавичка.






Приготвяме крема:

В съд разбиваме шестте жълтъка, добавяме 200 мл от прясното мляко, изсипваме пакетчето пудинг, нишестето и двете лъжици брашно. Разбиваме сместа до хомогенност.
В дълбока тенджерка сипваме останалото мляко и захарта и оставяме да заврат, като често разбъркваме сместа.
Врящото мляко заедно с тенжерката  поставяме на водна баня и изсипваме разбитата смес от жълтъци и брашна.

Добавяме и пакетчето ванилова захар.
Сместа разбъркваме енергично, докато добре се сгъсти.
Кремът е готов, когато по повърхността при разбъркваме се образуват следи от бъркалката, които не изчезват веднага.
Готовия крем изваждаме, покриваме повърхността му плътно с фолио за свежо съхранение и оставяме да изстине до приятно топъл.



Сглобяваме сладкиша:


Повърхността на блата намазваме с 4 с.л. сладко от боровинки (или друго сладко  по избор)











Отгоре нанасяме още топлия (но не горещ) крем и заравняваме.
Покриваме сладкиша плътно с фолио за свежо съхранение и след изстиването на крема прибираме в хладилник.
Оставяме го в хладилника  минимум 12 часа, покрит с фолиото за свежо съхранение.

След изваждане настъргваме щедро по повърхността бял шоколад.




Крем-сладкишът е готов за поднасяне.

Насладете се на невероятно нежния и сочен вкус!

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







сряда, 10 февруари 2016 г.

Чемен (пикантна турска разядка) / Chemen (Spicy Tuskish Dip)




Чемен (Çemen) е пикантна вегетарианска разядка от турската кухня. Тя се приготвя за броени минути, много е апетитна и е универсална за всякакви случаи - делнични или празнични.

Ако имате налични продукти, не се колебайте, направо си пригответе двойна доза от тази вкусотия!

С нея можете да нахраните на закуска цялото семейство, можете да намажете сандвичи-хапки и да сложите отгоре им шунка, маслинка, аншоа или сирене,  или да я поднесете самостоятелно като пикантно вегетарианско мезе към ракия, вино или водка.




Необходими продукти за 4 порции:

3 с.л. доматено пюре
3 с.л. пиперково пюре
12 скилидки чесън
1 ч.ч (200 мл) фино смлени орехи
100 гр несолено сирене
2 с.л. зехтин или олио (следващия път ще сложа 4 с.л.)
2 с.л. сминдух (следващия път ще сложа 1 с.л.)
1 равна ч.л. смлян кимион
* 2 равни с.л. галета
сол на вкус

*Ако искате разядката ви да е с по-рядка консистенция, не слагайте галета, или сложете по-малко.




Смелете чесъна, натрошете на ситно с вилица сиренето.

Смелете също кимиона (ако е на семена).

В купа сложете всички продукти (без солта) и ги размесете с лопатка до хомогенност.







След като омесите сместа до хомогенност, опитайте и добавете сол според вкуса си.

Размесете отново.

Приберете в хладилника за 2 часа.

Разядката е готова за поднасяне!
Добър апетит!