сряда, 29 април 2015 г.

Мезе за бира: Чеснови картофки




Мезe за бира или гарнитура към печено месо,  или и двете заедно... както ви се ще!

Важното е, че тези чеснови картофки се приготвят извънредно бързо и са изключително пикантни, ароматни, апетитни...

Можете да ги приготвите, когато нямате много време, а ви се иска да поглезите близките си, или пък на вратата ви са потропали очаквани или неочаквани гости - все едно.

В нито един случай няма да останете равнодушни към аромата и вкуса им, гарантирано!




Необходими продукти за приготвянето на 3 по-едри картофа:

3 пресни едри картофа
2 пълни с връх с.л. настърган кашкавал (какъвто имате)
1 пълна с връх с.л. заквасена сметана
40  гр. краве масло
2 пълни с.л. ситно нарязан пресен копър
2 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер (по желание)




Фурната загряваме до 250 градуса.
Картофите измиваме и сваряваме до почти пълна готовност в подсолена вода.

Докато се варят картофите, приготвяме пълнежа:

Настъргваме кашкавала на едро ренде, добавяме омекналото масло, сметаната, настъргания на ренде чесън, ситно нарязания копър. По желание може да добавите малко смлян черен пипер.

Омесваме с лъжица тази смес до еднородност.

Сварените картофи разрязваме на половинки.
Всяка половинка издълбаваме много леко с чаена лъжичка - идеята е върху картофа да се задържи повече от плънката.

Посоляваме на вкус всеки картоф преди да сложим плънката (по желание)

С чаена лъжичка намазваме от плънката върху всяка половинка картоф.

Подреждаме подготвените  за печене картофки в предварително намазана с малко мазнина тавичка.

Печем на 250 градуса 15 минути.





Картофките са готови за сервиране.

Добър апетит  и наздраве!







Идеята е от руския кулинарен интернет, но както в повечето случаи там, рецептата обикаля от сайт в сайт и трудно може да се разбере чий е оригиналът..


5 коментара:

  1. Мале-мале,какво ти мезе това си е направо ястие и половина....Идеята е един път,Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми то обикновено така става, Миленка - нахранваме се с мезетата и до тежките манджи не идва ред...... :)
      Благодаря ти и слънчев ден!

      Изтриване
  2. Чудно вкусни ще да са тези картофки, надявам се - скоро ще ги опитам!

    ОтговорИзтриване