сряда, 25 февруари 2015 г.

Торта "Сълзите на Морето"





Не се чудих дълго как да нарека тази торта с усещане за кехлибар - наименованието дойде от само себе си - използвах древното поетично име на слънчевия камък - застиналите "сълзи на морето".

Но тя е необичайна не само заради името, което и е дадено, а също и заради съставките, използвани за направата и.

Ако не знаете какво има в белия и "кехлибарения" крем, едва ли ще се досетите лесно... И честно казано, точно заради това тази торта ми стана най-любима от  всичките, правени от мен до момента. 

Тази торта, освен че е ефектна, също е лесна за правене у дома, много вкусна, но и много лека.  Можем да си хапнем истински сладкиш, като при това не се притесняваме заради многото калории, които ще погълнем. 
Затова и горещо ви я препоръчвам.




Необходими продукти за форма с диаметър 24 см (12 парчета)

За тестото:
1 чаша фино бяло брашно (тип 350 или 450)
4 яйца
1/2 чаша захар
2 с.л.мед
2 с.л. олио
1 пакетче бакпулвер 

Обем на мерителната чаша: 250 мл

За кехлибарения желиран крем:
300 гр сушени кайсии
300 гр ябълково сладко (или друго кехлибарено на цвят сладко или конфитюр, желателно домашно, по ваш избор). Аз използвах за целта едното от двете ми останали бурканчета от моето кехлибарено сладко от ябълки>>>, което сварих през есента.
2-3 с.л. захар
300 мл вода
30 гр желатин

За белия желиран крем:
600 гр прясна, сочна, необезмаслена извара с немного зърнеста консистенция
400 гр заквасена сметана 20%
1/2 чаша пудра захар 
30 гр. желатин

За украса:
Парченца от ябълково сладко или друг кехлибарен на цвят плод по ваш избор

За напояване на блатовете:  
Малко от плодовия крем, разреден с вода.





Приготвяме блата :

Фурната загряваме до 180 градуса

Формата подготвяме с пекарска хартия на дъното, която намазваме с малко мазнина (или намазваме с мазнина и посипваме дъното) и стените на формата с брашно. Излишното брашно премахваме.

В чиста суха купа разбиваме до пухкава светла пяна четирите яйца, захарта и меда.

Смесваме брашното и бакпулвера, пресяваме сместа и я сипваме на части в течната смес. Разбиваме на бавни обороти с миксера (или с готварска телена бъркалка).

Изсипваме готовото тесто, което е със средна гъстота, в подготвената форма за печене и печем във фурната до суха клечка. Заради наличието на мед в състава на тестото блатът се получава също с меден оттенък и много подхожда на тортата.

Готовия блат изваждаме и охлаждаме на решетка.

Охладения блат разрязваме на две части.


Приготвяме белия крем:

В дълбок съд смесваме изварата и сметаната, добавяме половин чаша захар и разбиваме с пасатора до получаваме на идеално гладък крем.

Желатина подготвяме според описанието на опаковката (правилото е на 300 гр течност или каквато и да било смес за желиране да се слага 10 гр. желатин. В тези 300 грама влиза и количеството вода, в която накисваме желатина.

Стопения и охладен желатин изсипваме в белия крем, като до сглобяване на тортата поддържаме готовата смес топла, за да не се стегне. Можем да я държим в съд с топла, но не гореща вода.


Приготвяме "кехлибарения" крем:

Сушените кайсии заливаме с 300 мл вода, добавяме 2-3 с.л. захар и  варим на слаб огън около половин час под капак. Ако част от водата изври, трябва да долеем малко гореща вода, така че общото количество на течността да остане същото.

Сварените кайсии пюрираме с пасатора до идеална гладкост. Към тях добавяме другото сладко и цялата смес пюрираме повторно. Кремът може да се направи и само със сушени кайсии, ако 600 гр. сушени кайсии от пазара не ви се струва твърде скъпо. В София обаче това е много скъпо удоволствие, а моето кехлибарено сладко от ябълки>>> свърши отлична работа.

От готовата плодова смес отделяме 1 с.л. с която ще сиропираме блатовете.

Подготвяме желатина според описанието на опаковката и цялата останала плодова смес (без отделената 1 лъжица) добавяме разтворения и охладен желатин, спазвайки правилото на 300 гр смес - 10 гр. желатин.

Разбъркваме добре.


Сглобяваме тортата:

Покриваме стените на формата с подвижно дъно с фолио за свежо съхранение. На дъното не е нужно да се слага нищо.

Сиропираме със силиконова сладкарска четчица долния блат с малко от плодовата смес, разредена с преварена и охладена вода 1:2.

Слагаме долния блат във формата, изсипваме върху него половината от белия крем. Слагаме в хладилник за 10-15 минути, за да може белият крем леко да стегне.

Изсипваме 2/3 от "кехлибарения" крем и отново оставяме в хладилник за да стегне и той. Ако искате да получите ефекта на фините извивки на пластовете крем, който виждате в моята торта, не чакайте плодовия крем да стяга напълно, нека в средата на формата да остане полутечен.

Изсипваме върху цветния крем останалия бял. 

Слагаме най-отгоре втория блат, който предварително сме сиропирали, като само леко уплътняваме, без да притискаме излишно. Блатът ще се прилепи към крема в процеса на стягането му.

Тортата се получава доста висока и вторият блат стърчи над формата, но нека това не ви притеснява.

Оставяме готовата торта в хладилник за два часа - през това време кремът ще се стегне добре.

Изваждаме тортата от хладилника, освобождаваме я от стените на формата и преместваме внимателно върху решетка. После я заливаме отгоре с останалия плодов крем, размесен с разтопен желатин.

Покриваме тортата отгоре, а също и стените и.

Върху плодовата смес поставяме парченца плодове от сладкото с кехлибарен цвят, които наистина приличат на камъчета кехлибар.

Готовата торта прибираме в хладилник поне за 12 часа. Тя се охлажда. стяга, парченцата плод отгоре и се стягат също в желатина - и придобива окончателния си вид и вкус.


Не прилича ли на направена от кехлибар? 

Добър апетит!








6 коментара:

  1. Интересно и впечатляващо име и торта! Пък и щом има извара ще се пробва! :)
    Приятна вечер, Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Радвам се, че тортичката ти хареса. Опитай я, вярвам, че няма да съжляваш. Поздрави и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Принципно много харесвам кехлибара,но казват,че трябвало да се носи от зрели жени....:)И аз с радост вървя към тази възраст,за да се наконтя и аз с кехлибарени бижута!
    Тортата е много оригинална,Валя!А и асоциацията ти е помогнала за намирането на точното име!
    Прегръдки и лека вечер:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях снимката ти, Миленка, рано ти е до зрялата възраст, май. Радвай се на младостта си, времето и бездруго си лети, а и ЕГН-то, казват, било еднопосочен билет... Благодаря ти за милите думи за тортичката ми. Прегръдки и на теб и хубав, слънчев ден!

      Изтриване
  3. Валя, чудесна лека тортичка с цвят на янтар! Макар да си падам по по-тежките и шоколадови торти, с удоволствие бих си хапнала и от тази

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! И аз обичам шоколадовите торти, но не бива само шоколад да се яде. Трябва разнообразие, нали...

      Изтриване