четвъртък, 31 юли 2014 г.

Да си направим омлет: Tortilla de calabacin (испански омлет с тиквички)



Типично ястие-аламинут от испанската национална кухня. Готви се за минути, изяжда се още по-бързо и е невероятно свежо, сочно и вкусно. Идеална храна за летните жеги!

Изисква минимум усилия и продукти, а дава максимум наслада - на сетивата, но също и на стомаха, защото е изключително леко.

Преведено по нашенски, tortilla de calabacín означава "омлет с тиквички".  Има доста рецепти за испанска тортия с тиквички в интернет, така че аз не бих могла да посоча точен източник. Четох описание как се готви в няколко сайта, после гледах  как я правят в тубата и реших и аз да я приготвя. Точно както я правят испанците. Или почти съвсем точно. Добавих от себе си съвсем малко: резените домати и малко черен пипер, с който поръсих доматките, точно преди да обърна тортията, за да ги запека.




Необходими продукти за 2 (или 3) порции  (всичко зависи от това, колко сте гладни):


6 яйца (аз сложих 5, но според мен е малко)
2 млади, средно големи тиквички
2 глави лук
1 домат
зехтин помас (или олио)
сол, черен пипер









Тиквичките нарязваме както е показано на снимката по горе - на колелца с дебелина около 4-5 мм.

Домата също го нарязваме на  колелца. Той ще ни трябва накрая.


Лука нарязваме на ситни кубчета и слагаме в тиган с повечко мазнина - да се запържи, докато стане прозрачен.

След това прибавяме към лука нарязаните тиквички и продължаваме пърженето, докато тиквичките леко омекнат и станат златисти. Посоляваме на вкус.






Яйцата разбиваме с тел в дълбока купа, за да влезе в тях повече въздух.
Така тортията ще стане по-пухкава при печенето.
Посоляваме леко.


Готовия зеленчук изваждаме с решетеста лъжица и добре отцеждаме от излишната мазнина. (Имайте предвид, че когато приготвят тортия, испанците използват доста голямо количество мазнина при пърженето. Аз слагам по-малко, но без хич не става).

Отцедения от мазнината зеленчук слагаме в яйцата и добре разбъркваме с лопатка.




След това изсипваме сместа в нагорещения тиган, от който сме изсипали излишната мазнина.

Тиганът трябва задължително да е с незалепващо покритие, а на дъното му при изсипване на зеленчуково-яйчната смес да има само няколко капки мазнина. Иначе при обръщането може да изтече и да ви изгори. А и ще бъде неприятно мазно.

Преди яйцата да са се стегнали, аз няколко пъти внимателно прокарах лопатката в сместа, така че яйцата да станат по-пухкави, по-рехави. После оставих да се стегне от едната страна под капак. От горната страна яйцата трябва да са останали все още доста рохки.

Върху полуготовата тортия подреждаме кръгчетата домати, поръсваме с черен пипер (по желание), сетне похлупваме плътно тигана с плоска чиния, с диаметър, по-голям от диаметъра на тигана и с внимателно движение обръщаме тигана заедно с плътно прилепналата към отвора му чиния, така че изпечената част на омлета да дойде отгоре, а неизпечената, заедно с доматите - отдолу.



С приплъзване връщаме това произведение обратно в тигана и го оставяме да се запече и от страната с доматките.

Готовата тортия отново обръщаме с помощта на голямата плоска чиния. Доматките, приятно запечени, вече са отгоре. С приплъзване преместваме нашето произведение в чинията, в която ще го сервираме.

И се наслаждаваме.
Добър апетит!







2 коментара: