петък, 25 юли 2014 г.

Имамбаялдъ в глинен гювеч


Чували ли сте легендите за произхода на тази гозба? Те са няколко, но аз си имам една любима, която разказвах на дъщеря ми, когато беше малка, така, както я разказваше на мен моята баба...

В дома на бедна старица  влязъл един имам. Жената се объркала ужасно, защото нямала с какво да го гости. Излязла в градината, огледала се... откъснала каквото имало в градината - патладжани, домати, събрала още малко зеленчук и сготвила тази скромна патладжанена яхния...
Когато я поднесла на имама, той се нахвърлил на храната, скромната постна гозба толкова му се усладила, че ял, ял..... преял и от ядене чак му прилошало. И така се родило названието на  ястието - İmambayıldi, което на турски означава "на имама му прилоша".

Вариантът с пълнените патладжани е повече известен, някой ден и аз мисля да го приготвя и представя в блога си. Но днес нашата гозба е в глинен гювеч, печена на фурна и, уверявам ви, по нищо не отстъпва на широко известните пълнени патладжани. Печени в гювеча, с много и сладко-кисел сос,  късчетата патладжани  остават цели  при готвенето и придобиват една особена копринена текстура и  нежен вкус, буквално се топят в устата. Ядеш, ядеш... чувстваш се нахранен, а все ти се иска още да вкусваш нежната сладост на ястието... Също както имама... :)

 

Необходими продукти:

4 средно големи патладжана - около 1.2 кг;
1.2 кг. домати; 
3 средно големи глави лук; 
скилидките от две-три главички чесън; 
4-5 млади моркова; 
3 средно големи картофа; 
1 зелена чушка и 1 червена чушка
150 мл. зехтин; 
2 ч.л. сладък червен пипер; 
сол на вкус; 
няколко стръкчета босилек или магданоз.

Отстраняваме дръжките на измитите патладжани, нарязваме ги на едри кубчета и ги оставяме в купа, посолени добре, за да им изтече горчивия сок.Изцеждаме ги внимателно и измиваме от солта.  Доматите бланшираме за 1-2 минути във вряла вода, после ги обелваме и нарязваме на парченца. Картофите нарязваме на дребни кубчета. Лукът обелваме и нарязваме на ситно. Морковите обелваме и нарязваме на колелца. Чушката почистваме от семенната кутийка и нарязваме на късчета. Обелваме чесъна и ако скилидките са по-едри, ги разрязваме на половинки.
 
В тенджерка слагаме лука да се задуши с половината от зехтина. Към задушения лук добавяме морковите и нарязаните чушки и ги оставяме да се задушат на тих огън до полуготовност. Добавяме червения пипер, който трябва съвсем малко да се запържи, но малко, за да не загорчи. Прекъсваме запържването на червения пипер, като изсипваме половината домати, разбъркваме и оставяме зеленчуковата смес да покъкри. Накрая добавяме картофите - да поврат само две-три минути.

Така подготвения зеленчук пресипваме в глинения гювеч и в същата тенджерка слагаме патладжаните заедно с другата половина от доматите и от зехтина да се задушат на тих огън до омекване. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, за да запазим целостта на късчетата патладжан.


След това пресипваме патладжаните при зеленчуците в гювеча, добавяме скилидките чесън и, ако ни се стори гъсто ястието, може да добавим 1 кафена чаша вода. Добавяме суровите скилидки чесън, внимателно разбъркваме с дървена лъжица, похлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Включваме на 190 градуса и оставяме ястието да се пече около 40 мин. Към края на печенето е добре да се махне капака на глинения съд,м за да се запекат зеленчуците на повърхността и да хванат коричка. Добре е при това да увеличите малко температурата на фурната - ориентирайте се по своята фурна,
Преди поднасяне посипваме ястието в гювеча с нарязаната на ситно зеления.

 
Предимствата на така приготвеното ястие са, че всички зеленчуци придобиват изключително нежен вкус, като същевременно парченцата патладжан остават цели. Ястието има празничен вид и може да се поднесе на трапезата в красивия глинен съд. 


И, добър апетит!

Вижте още блюда с патладжани>>>









Сготвихме за вас заедно с
Culinary Adventures in Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар