петък, 11 юли 2014 г.

Пай с плънка от зеле и мляно месо


В къщи ми беше изостанала една малка зелка и се чудех какво да направя с нея. Решението дойде от само себе с, защото у дома по принцип много обичаме всякакви пайове, или както аз им казвам - пироги.
Продуктите, от които е направен този пай, обичайно ги има във всеки хладилник и във всяко домакинство, така че няма да е трудно да го приготвите,  когато се чудите какво да направите набързо за вечеря, или закуска, например.

И така, продуктите:

 За тестото:
- 3 чаши брашно
- 1 яйце  + 1 жълтък за намазване
- 100 мл растителна мазнина
- 14 гр суха мая (2 пакетчета)
- сол на вкус
- 200 мл хладка вода

За плънката
- една зелка (около 1 кг)
- 4 яйца
- 750 гр кайма (аз използвах пакетчета)
- 50 мл растителна мазнина
- зеления - девисил, чубрица или друга, по ваш вкус 
- черен пипер, около1/2 ч.л.; сол на вкус

Начин  на приготвяне:

Активирайте маята, като я разбиете в малко топла вода, заедно  с половин лъжичка захар и 2 лъжички брашно. Оставете я на топло да шупне.

Замесете бързо гладко тесто от изброените продукти, но не месете твърде дълго, за да не стане жилаво. Увийте тестото в домакинско фолио за свежо съхранение и го приберете в хладилника, докато приготвяте плънката.


 Зелето нарежете на ивички и го сложете да се запържва в предварително сгорещеното растително масло (аз използвах слънчогледово олио).За да стане ароматна и пръхкава плънката, не задушавайте, а точно пържете зелето в малко мазнина, без да слагате капак. Към запърженото зеле добавете каймата и продължете да пържите, като същевременно бъркате, за да стане каймата на трохи.
Яйцата чукнете в няколко капки мазнина в сух тиган с незалепващо покритие и ги запържете, все едно си правите рохки "бъркани" яйца. Идеята е яйцата също да станат на късчета, така че после късчетата да се различават ясно в плънката. Добавете изпържените яйца в плънката, солта, зеленията, черния пипер и плънката е готова.


Извадете от хладилника тестото, разделете го на две топки, като едната е приблизително 2 пъти по-голяма от другата.
Разточете по-голямата топка тесто на кора, малко по-голяма от съда за печене и я пренесете в тавата, която предварително сте покрили с хартия за печене. (а може просто да намажете тавата с малко олио и да поръсите с брашно). Набодете кората с вилица и изсипете плънката, разстелете равномерно.



По-малката топка разточете и с нея покрийте пая, като защипете краищата. С остър нож внимателно направете прорези върху горната кора, така че при печенето плънката да "диша". Разбийте жълтъка с малко вода, намажете отгоре  и пъхнете в предварително нагрята до 50-60 градуса фурна, Оставете в нея около 15 минути, после увеличете температурата до 200 градуса и печете около 20 минути - до златиста коричка.

Искам да уточня, че продуктите са за тава с размер 38 см, което е 6-8 порции, защото аз готвя за голямо семейство. Ако искате да направите по-малък пай, то просто намалете количеството на продуктите пропорционално.



    Сервирайте с напитка по ваш вкус. Добър апетит!


























Няма коментари:

Публикуване на коментар